Візит представника Держдепу до Києва: чим незадоволений Захід і чого хочуть від України

Читать на русском
Віктор Каспрукполітолог

Очевидно, на Заході розуміють, що часто в Україні реформи як мінімум пробуксовуються, а як максимум – просто гаснуть. У подальшому серйозна допомога від них буде можлива лише за умови виконання порад та вимог США.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Віктор Каспрук, оцінюючи візит помічника держсекретаря США Уеса Мітчелла до Києва та переговори з українським керівництвом.

«Захід підштовхує українське керівництво до того, щоб половинчасті заходи з боку України були нарешті замінені на справжні реформи. Крім того, розподіл ресурсів, які Україна отримувала не лише останній час від США, а взагалі за роки незалежності, засвідчив, що часто ці кошти йдуть у пісок. Звичайно, США це розуміють і хочуть контролювати потік коштів», – зазначив Каспрук.

За його словами, в такій ситуації, можливо, взагалі йтиметься про те, щоб у кожному ключовому міністерстві була посада свого роду комісара від Заходу, який був би на місці й контролював проходження ресурсів.

«Корупційна складова української політики зараз настільки потужна, що існує великий ризик дерибану ресурсів від Заходу, які надаються Україні. Тим паче кошти виділяють на військову оборону, а ці питання є ключовими», – додав він.

Захід наближається до тієї межі, коли в Україну просто будуть послані їх представники, які будуть тут на місцях та зможуть чітко доповідати керівництву США, що в дійсності відбувається в Україні.

«Правоохоронні органи в Україні багато років були олігархоохоронними. Тому є вимога щодо незалежного органу – бюро розслідувань, яке за своїми функціями нагадуватиме ЦРУ», – підкреслив він.

Кінець 2017-початок 2018 року може бути визначений Заходом для України як перехідний період від імітування реформ до реальних дій, уточнив політолог.

«Інакше на Захід можна не розраховувати, тому що довіри в них до українського керівництва більше немає, адже розповіді про «покращення» часто не відповідають дійсності», – резюмував Віктор Каспрук.

Нагадаємо, в Конгресі США проголосували за виділення фінансової допомоги Україні, а тим часом очільник Кабміну Володимир Гройсман попросив допомоги в реалізації реформ.

За даними «Слова і Діла», прем’єр обіцяв створити Службу фінансових розслідувань в Україні до кінця 2017 року. Часу на виконання обіцянки в Гройсмана лишилося менш ніж два місяці. Про рівень його відповідальності можна дізнатися, перейшовши за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: