Білорусь проти: які висновки варто зробити Україні після голосування в ООН щодо Криму

Читать на русском
Богдан Яременко

Білорусь у комітеті ООН проголосувала проти резолюції щодо Криму, на що образилися в українському політикумі. Однак при цьому ніхто вже не згадує, що за кылька тижнів до цього Петро Порошенко провів зустріч з Олександром Лукашенком в ОАЕ, а ще раніше президента Білорусі з офіційним візитом вітали в Україні. Тоді всіх запевняли в домовленостях.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав український дипломат Богдан Яременко, передає «Слово і Діло».

«Якщо Білорусь усе одно проти, то виникає багато запитань. Наприклад, невже Порошенко не обговорював із білоруським лідером питання, пов’язані з окупацією Криму? Може, обговорив, але не зрозумів позицію Білорусі? Чи, може, обговорив, усе зрозумів, не мав сумнівів, що Білорусь – це союзник Росії, який ніколи не підтримає Україну всупереч волі Росії, але все одно продовжував зустрічатися з Лукашенком? В такому разі логічним буде запитання: навіщо такі зустрічі?», – зазначив Яременко.

Такі прийоми в Україні та зустрічі з Лукашенком потрібні, щоб почути від нього, що територія Білорусі ніколи не буде використана для агресії проти України, нагадав дипломат заяву президента Білорусі під час переговорів із президентом України щодо військових навчань «Захід-2017».

На його переконання, в цій ситуації всі висновки просто на поверхні.

Україна й надалі вдаватиме із себе ображену й шоковану, якщо продовжить ігнорувати засадничі факти життя. Зокрема, те, що Білорусь Лукашенка – це прогнозовано недружня країна, джерело загрози, розвивати відносини з якою без огляду на контроль над нею Росії неможливо.

«А ще українській стороні, яка демонструє таку толерантність, варто зрозуміти, що всі загравання з Лукашенком аж ніяк не будуть грою на відрив Білорусі від Росії. Просто не ставить Лукашенко такої мети, а Україна немає для реалізації цієї мети ресурсів», – додав експерт.

Мета в Лукашенка одна – утримати владу, підкреслив він.

«Допомагаючи Лукашенку в цьому невмілими дипломатичними маневрами, Україна просто затягує страждання братнього білоруського народу, не отримуючи натомість нічого, крім ганьби. Той факт, що твій стратегічний партнер голосує проти стратегічно важливої для тебе резолюції ООН, а ти нічого не можеш вдіяти, крім того, щоб запросити його на чергове рандеву, – це і є ганьба», – резюмував Богдан Яременко.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє в недалекому майбутньому повернути Крим УкраїніСказано 30 вересня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

Нагадаємо, ООН ухвалила резолюцію про порушення прав людини в Криму, в якій Росія вперше названа країною-окупантом. Документ підтримала 71 держава, 77 країн утрималися, а ще 25 – проголосували проти. Список країн-противників резолюції ООН щодо Криму можна подивитися за посиланням.

Два роки тому «Слово і Діло» зафіксувало обіцянку Петра Порошенка про повернення Криму. Детальніше – за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: