МЗС прокоментувало нову резолюцію ООН щодо Криму

Читать на русском
Резолюція Положення в сфері прав людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь, ініційована українською делегацією, буде розглянута Генеральною асамблеєю ООН в другій половині грудня поточного року.

Резолюція Положення в сфері прав людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь, ініційована українською делегацією, буде розглянута Генеральною асамблеєю ООН в другій половині грудня поточного року.

Про це повідомляється на офіційному сайті Міністерства закордонних справ України, пише «Слово і Діло».

«Наступним кроком стане розгляд проекту резолюції на пленарному засіданні ГА ООН в другій половині грудня 2017 року і головне - примус Російської Федерації до її повного виконання», - йдеться в повідомленні.

У зовнішньополітичному відомстві пояснили, що внесення нового документа на розгляд ГА ООН обумовлено продовженням політики РФ в окупованому Криму.

«Нинішня резолюція має на меті змусити Росію як державу-окупант припинити грубі порушення прав і основних свобод людини», - заявили в МЗС.

Також дипломати наголошують, що позитивне голосування щодо резолюції свідчить про підтримку України світом в питанні деокупації Криму.

«По-перше, це підтримка України в питанні деокупації Криму... По-друге, документ містить заклик до виконання проміжного рішення (Наказу) Міжнародного суду ООН у справі Україна проти РФ від 19 квітня 2017 року, що досі не виконано Росією... По-третє, доступ на півострів міжнародним моніторинговим місіям залишається закритим. Це питання має прямий вплив на повсякденне життя жителів Криму, а значить, вимагає негайного вирішення», - розповіли в МЗС.

У зовнішньополітичному відомстві наголосили, що резолюція є одним з елементів забезпечення тиску на РФ і відкриття Криму для міжнародного моніторингу.

Раніше в цей день Третій комітет Генеральної асамблеї ООН підтримав резолюцію Положення в галузі прав людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь, ініційовану українською делегацією.

Резолюція, зокрема, закликає Росію вжити всіх необхідних заходів, щоб негайно покласти край порушенням і утискам прав людини стосовно жителів Криму, а також поважати закони, що діють в Україні, і скасувати закони, введені в Криму Російською Федерацією, що дозволяють здійснювати примусове виселення і конфіскацію приватної власності в Криму в порушення застосовних норм міжнародного права.

Згідно з резолюцією, Третій комітет Генасамблеї ООН також засуджує незаконне встановлення РФ законів, юрисдикції і управління в окупованому Криму і вимагає, щоб Росія дотримувалася зобов'язання за міжнародним правом щодо поваги законів, що діяли в Криму до окупації.

Також документ закликає РФ негайно скасувати рішення про оголошення Меджлісу кримськотатарського народу екстремістською організацією і заборону його діяльності, а також забезпечити доступність освіти українською і кримськотатарською мовами.

Як повідомлялося, до співавторів оновленої резолюції «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та м.Севастополь, Україна» приєдналися 40 країн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: