Зростання цін на бензин: причини подорожчання та подальші прогнози

Читать на русском
Генадій Рябцевдиректор енергетичних проектів НТЦ «Психея»

Жодних проблем із поставками вже немає, вони були в жовтні. Ситуативний дефіцит виник лише в тих компаній, у яких немає контрактів на постачання палива протягом певного часу. У великих мереж дефіциту палива не було, лише на рівні регіонів у дрібних мережах. Зараз впливає інший фактор.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор спеціальних програм науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев, оцінюючи подорожчання автомобільного палива в Україні.

«На цю мить ми потрапили в залежність від спекулятивних котирувань, до яких прив'язані котирування нафтопродуктів на кордоні України. Оскільки нафта подорожчала із середини жовтня до сьогодні з 50 до 62 доларів за барель, це потягнуло за собою нафтові котирування. Вони й потягнули ціни на кордоні», – пояснив Рябцев.

Він уточнив, що 85% нафтопродуктів ми завозимо, тому навіть невелика стабілізація гривні не змогла вплинути на цю тенденцію.

«Тенденцію до зростання можна пов'язувати зі спекуляціями на світових біржах. Зрозуміло, що жодного перевищення попиту над пропозицією не було й немає, але нам від цього не легше, як і іншим країнам, що експортують нафтопродукти», – підкреслив експерт.

За останні два тижні паливо на кордоні подорожчало на 5%, тобто ціни мали бути підвищені на 50 копійок у роздробі. Нова хвиля подорожчання почалася ще 28 жовтня. Ініціювали його не імпортери, а мережі, пов'язані з групою «Приват».

«А вони якраз ніколи нічого не виправдовують. Просто підвищують і все», – додав енергетик.

За його словами, об'єктивних причин для подальшого зростання цін немає, й усе залежатиме від того, як поведе себе гривня до кінця року.

Як змінювалася ціна бензину за роки незалежності?«Слово і Діло» продовжує цикл публікацій про те, як змінювалися ціни на товари і послуги в Україні за часи незалежності щодо середньої зарплати в країні. Сьогодні оглянемо ціни на бензин.

«Якщо гривня вийде на рівень бюджету – 27,2 гривні за долар, то буде подорожчання, якщо залишиться на нинішньому рівні – не буде», – припустив експерт.

Чи буде зниження цін, залежить від зниження нафтових котирувань, зазначив фахівець.

«Якщо вони рішуче підуть донизу, для чого є всі об'єктивні причини, то до Нового року буде здешевлення», – резюмував Геннадій Рябцев.

Як відомо, низка мереж АЗС в Україні підняла роздрібні ціни на бензин та дизпаливо на 10-60 копійок за літр.

Динаміку цін на бензин за роки незалежності можна переглянути за посиланням.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: