В Україні суттєво зростуть ціни на бензин

Читать на русском
Через зростання світових котирувань і валютної нестабільності в Україні роздрібні ціни на бензин в Україні збільшаться на 1 гривню за літр.

Через зростання світових котирувань і валютної нестабільності в Україні роздрібні ціни на бензин в Україні зростуть на 1 гривню за літр.

Відповідний прогноз зробив директор консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн, передає «Слово і Діло» з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

Бензин для авто: в чому причина подорожчання та що буде з цінами на пальнеПісля різкого подорожчання автогазу стрімко піднялися ціни на дизпаливо та бензин. Із чим це пов'язано, розповіли фахівці.

«Причина зростання – світовий ринок, а також валютна нестабільність. Котирування початку листопада виявилися дуже високими, наприклад, за бензином вони досягли $627, що на $70 або більш ніж на 10% вище за жовтневі рівні (в середньому $557/тонна). Щодо дизпалива листопадове котирування перевищило жовтневе на $25 ($534/тонна). В еквіваленті це зростання становить понад 1,5 гривні на літрі бензину та 70 копійок на літрі ДП. Саме тому ціни на бензин першими відреагували на підйом світових котирувань», – сказав він.

Куюн також відзначив, що курс валют істотно змінюється буквально щодня, що додає нервозності імпортерам нафтопродуктів.

«Підвищення котирувань дуже значне, щоб пройти непомітним для повністю залежного від нього українського ринку. Не думаю, що АЗС протранслюють весь потенціал зростання в 1,5 гривні за літр, але, скоріш за все, 1 гривню за літр бензин додасть. Щодо дизельного палива, то підвищення не має перевищити 50 копійок за літр. Є надія, що ціни можуть змінити напрямок, але в будь-якому разі наш ринок уже підхопив тренд подорожчання й тепер знадобиться час, щоб розвернутися», – підсумував він.

Раніше в Держстаті розповіли, як змінилися ціни на бензин протягом 10 днів.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: