Мінськ засудив заяву Плотницького

Читать на русском
Контактна група з урегулюванню ситуації на Донбасі обговорила блок безпекових питань, заручників та засудила заяву ватажка ОРДЛО Ігоря Плотницького.

Контактна група з урегулюванню ситуації на Донбасі обговорила блок безпекових питань.

Як повідомляє «Слово і Діло», про це повідомила прес-секретар представника України в ТКГ Дарка Оліфер.

Зокрема контактна група розглянула використання забороненої Мінськими угодами зброї, а також обстріли населених пунктів: Гранітне, Зайцево, Мар'їнку, Водяне, Широкіне, Авдіївку, Трьохізбєнку.

Також у ТГК нагадали про перемир'я, яке було оголошено в зв'язку з початком навчального року.

«В цьому контексті українська сторона підтвердила свою повну відданість взятим на себе зобов'язанням. Особливе занепокоєння викликають обстріли життєво важливих об'єктів цивільної інфраструктури, зокрема, зафіксовані СММ ОБСЄ випадки обстрілів Донецької фільтровальної станції, наслідки яких можуть призвести до гуманітарної та екологічної катастрофи. Зокрема, йдеться про домовленості: не проводити обстрілів та наступів на Донецьку фільтровальну станцію; провести роботи з розмінування в районі цієї станції і доріг, що ведуть до неї; надати гарантії безпеки для працівників станції, ремонтних бригад та персоналу СММ ОБСЄ», - йдеться у повідомленні.

Українаська сторона ТГК засудила заяву ватажка ОРДЛО Ігоря Плотницького, яка ставить під сумнів відновлення суверенітету України на території ОРДЛО.

«Такі заяви суперечать Мінським домовленостям і гальмують мирний процес», - кінець цитати.

В гуманітарній підгрупі продовжується робота зі звільнення заручників. А на порядку денному політичної підгрупи - питання скасування указу президента РФ про визнання документів, виданих квазівладою ОРДЛО.

Крім того, українська сторона наполягає на наданні СММ ОБСЄ повного доступу до всієї території ОРДЛО, включно із непідконтрольною Україні ділянкою українсько-російського кордону.

«Також ми вимагаємо якнайшвидше розблокувати роботу КПВВ «Золоте», запуск якого був узгоджений лідерами країн Нормандської четвірки понад рік тому. Задля врегулювання обох зазначених питань РФ як сторона конфлікту і як підписант Мінських угод повинна забезпечити відповідний вплив на ОРДЛО», - зазначила Оліфер.

Нагадаємо, в зоні АТО бойовики 8 разів відкривали вогонь по підрозділах українського війська.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: