Динаміка змін у міграції з Донбасу: які області найчастіше обирають переселенці

Читать на русском

У порівнянні з вереснем, у жовтні 2017 року кількість зареєстрованих переселенців із окупованих районів Донбасу і Криму зменшилася майже на 75 тисяч. Про це свідчать дані Міністерства соцполітики, надані «Слову і Ділу» у відповідь на інформаційний запит на початку листопада. За даними за жовтень, в Україні зареєстровано майже 1,522 млн внутрішньо переміщених осіб з окупованих територій. Найбільша кількість із них – понад 529,1 тис. – проживають у неокупованих районах Донецької області. Ще більш ніж 299,1 тис. переїхали в підконтрольну уряду частину Луганської області.

Також чимало внутрішніх мігрантів з окупованих територій прийняли прифронтові області: Харківська (майже 160,6 тис.), Дніпропетровська (73,6 тис.), Запорізька (54,6 тис.). Ну і звісно, одним із найпопулярніших напрямків залишаються Київ (майже 155 тис.) і Київська область (майже 60 тис.).

Понад 38 тис. людей, що змушені були залишити домівки через війну й окупацію, обрали місцем проживання Одеську область, 27,5 тис. – Полтавську.

Якщо поглянути на зміни в кількості зареєстрованих ВПО по регіонах, то можна побачити, що з дуже багатьох областей, де раніше проживали переселенці, вони виїжджають (або знімаються з реєстрації). Це не стосується Донецької області, яка стабільно демонструє приріст зареєстрованих вимушених мігрантів. Порівняно із вереснем, там у жовтні цього року додатково зареєстрували майже 10 тис. переселенців. Також їхня кількість росте й на Луганщині, щоправда, значно скромнішими темпами – на 923 людини за останній місяць. На 494 людини, зареєстровані, як ВПО, стало більше в Запорізькій області, на 293 – у Хмельницькій.

В кількох регіонах приріст цієї категорії населення обраховується десятками людей, але в більшості областей він від’ємний. Так, зокрема, як стверджують і Мінсоці, за останній місяць Харківську область залишили 35,5 тис. переселенців, Київ – 20,6 тис., Одещину – понад 8,2 тис. З чим пов’язане таке різке зменшення, в міністерстві не уточнюють.

Нагадаємо, днем раніше «Слово і Діло» показало, як змінилися розміри матеріальної допомоги внутрішнім мігрантам з окупованих територій у жовтні 2017 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: