Конфіскація авто на литовських номерах: що потрібно знати та до чого готуватися водіям

Читать на русском
Олег Назаренкогендиректор ВААІД

Новина про те, що Вільнюс ініціює конфіскацію авто на литовських номерах в Україні, привертає увагу. Але це скоріше просто занадто гучна заява. Насправді, про конфіскацію не йдеться.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав гендиректор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олег Назаренко, передає «Слово і Діло».

«Ідеться зовсім не про те, що авто можуть конфіскувати. Просто авто на єврономерах, на які в Литві протягом 6 місяців не виписувалася страховка або був прострочений техогляд, автоматично злітають з обліку», – констатував фахівець.

Він уточнив, що якщо авто не перебуває на обліку в Литві, то воно вже не тимчасово ввезене нерезидентами авто на іноземній реєстрації, а авто без реєстрації взагалі.

«Тобто Литва передає Україні списки цих 59 тисяч авто, які злетіли з реєстрації, а ці авто без реєстрації, але з литовськими номерами наша поліція відловлює й відправляє на штрафмайданчики. Забрати авто зі штрафмайданчика може лише власник, і тому зрозуміло, що за 6 місяців зберігання авто оголосять «безхозним», – пояснив фахівець.

На його думку, тут уже виникає інша ситуація.

Ніна ЮжанінаНародний депутат України
Южаніна заявила, що за тиждень буде зареєстрований законопроект щодо розмитнення іномарокСказано 7 вересня 2017 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Багато народних депутатів бояться, що чиновники спробують нажитися на реалізації «безхазяйного» майна та ошуканих українцях, яких «бізнесмени» умовили купити «євробляхи» й тому пропонують передавати такі автомобілі в АТО, а також забезпечувати ними інвалідів АТО та учасників АТО. Зрозуміло, що вирішувати це питання законодавцям, але головне, щоб чиновники не влаштували собі з цих штрафмайданчиків годівниці та не почали наживатися на ошуканих українцях», - додав Назаренко.

При цьому експерт зазначив, що забрати авто зі штрафмайданчика так звані «українці-представники литовських фірм» не можуть.

«Річ у тім, що на митниці це авто оформлював на тимчасове ввезення нерезидент, а згідно зі статтею 380 Митного кодексу України, управляти таким авто може лише людина, яка його ввозила», – підкреслив Назаренко.

«Пункт 4. Тимчасово ввезені транспортні засоби особистого користування можуть використовуватися на митній території України виключно громадянами, які ввезли зазначені транспортні засоби в Україну, для їхніх особистих потреб», – процитував він норму закону.

Як відомо, в Україні почали масово штрафувати за іноземні номери. Відзначимо, що двох автомобілістів уже оштрафували на 3 мільйони гривень.

За підрахунками ДФС, за 3 роки український кордон перетнуло півтора мільйона автомобілів з іноземною реєстрацією.

Нагадаємо, в податковому комітеті ще у вересні збиралися зареєструвати законопроект про розмитнення іномарок. Однак голова комітету ВРУ з питань податкової і митної політики Ніна Южаніна провалила обіцянку. Детальніше – за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: