Нова резолюція ООН щодо Криму: висновки та практичне значення документа

Читать на русском
Олександр Леоновполітолог

Те, що співавторами документа стали 40 країн, вкрай важливо. По-перше, це підвищує можливість проходження резолюції, а по-друге, показує настрої в самій ООН.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента», політолог Олександр Леонов, оцінюючи голосування за оновлену резолюцію ООН щодо Криму, до числа співавторів якої увійшли 40 країн.

«Що більше й частіше питання Криму обговорюють на рівні ООН, то виразніше це говорить про те, що Крим не забутий, до чого часто намагаються апелювати. Згідно з документом ООН, Крим визнаний анексованою територією. Це важливо з точки зору підготовки та виграшу в судових спорах із Росією щодо Криму», – зазначив Леонов.

Ба більше, підкреслив він, це дозволяє не приймати позови від Росії.

Експерт нагадав, що раніше були ідеї подати на Україну до суду за припинення водопостачання до Криму й щодо низки інших питань.

Повернути Крим: обіцянки українських політиків через три роки після анексіїУ день третьої річниці фактичної окупації Криму, документально закріпленої так званим «референдумом» про статус півострова, «Слово і Діло» вирішило нагадати українським політикам про те, що вони обіцяли зробити для повернення республіки.

«Тепер це питання зняте остаточно. Згідно з міжнародним правом, країна-окупант бере на себе всю відповідальність за забезпечення окупованої території. Жодних претензій до нас бути не може. І тут Захід на нашому боці», – констатував фахівець.

На його думку, з ухваленням резолюції істотно зменшується поле для маневрів РФ. Крім того, такі документи й обговорення дозволяють збільшити коло країн, які не надавали значення цьому питанню, але зараз вони можуть бути більш активними.

«Яскравий приклад – ситуація з іспанською кризою. Раніше Іспанія діяла в межах суто європейської солідарності. Тепер, коли вони самі зіткнулися з фактами втручання РФ, з фактами сепаратизму, вони можуть змінити свою позицію», – додав політолог.

Також, за словами експерта, резолюція ООН щодо Криму важлива в санкційному питанні.

«Документ зменшує можливості для інших країн і компаній обходити санкції або намагатися їх зняти. Тепер це вже інша ступінь, свого роду закон на міжнародному рівні», – резюмував Олександр Леонов.

Два роки тому «Слово і Діло» зафіксувало обіцянку президента Петра Порошенка про повернення Криму. Детальніше – за посиланням.

Хто з політиків обіцяв повернути півострів , дивіться в інфографіці «Повернути Крим. Обіцянки українських політиків через три роки після анексії».

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: