Клімкін анонсував нову жорстку резолюцію щодо Криму

Читать на русском
Клімкін заявив, що метою є намагання просувати дуже сильну резолюцію з однозначними формулюваннями.

Україна представить проект нової жорсткої резолюції ООН щодо порушення прав людини в анексованому Криму у вівторок, 31 жовтня.

Про це розповів міністр закордонних справ Павло Клімкін під час прес-конференції з міністром закордонних справ Іспанії Альфонсо Дастісом, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Укрінформ».

«Завтра ми вийдемо з новим дуже сильним і жорстким проектом резолюції щодо стану речей із правами людини на території окупованого Криму», – сказав Клімкін.

Він додав, що метою подачі нової резолюції щодо порушення прав людини на територіях окупованого Криму є «не повторення минулорічного успішного досвіду, а намагання просувати дуже сильну резолюцію з однозначними формулюваннями».

Він зазначив, що резолюція містить абсолютно нові положення. Це, зокрема, вимога до Росії виконати попередні рішення Міжнародного суду ООН із прав людини, а також надати доступ до території окупованого Криму для міжнародних організацій.

«Інакше ми не зможемо допомогти тим, хто страждає там (в окупованому Криму – ред.) уже зараз», – наголосив Клімкін.

Він поінформував, що під час зустрічі в суботу з представниками Меджлісу кримськотатарського народу відбулося обговорення, яким чином Україна просуватиме цю резолюція. Українська сторона також обговорювала основні підходи щодо цієї резолюції з міжнародними партнерами.

Клімкін зазначив, що Україна розуміє можливі складності, які можуть виникнути з просуванням цієї резолюції в зв'язку з тим, що деякі країни, які підтримують Україну в Нью-Йорку, говорять, що питання прав людини має обговорюватися на женевському майданчику в Раді прав людини.

Клімкін спрогнозував, що Росія намагатиметься маніпулювати цим питанням у свідомості міжнародного співтовариства. В цьому контексті він зазначив, що Росія навіть перенесла майбутні президентські вибори на дату «начебто референдуму (в Криму), який є, звичайно, тотальним фейком».

«Тому ми бачимо необхідність дуже простих, але чітких формулювань резолюції без будь-якої дипломатії. Це буде пряма й дуже чітка політична резолюція», – наголосив Клімкін.

За його словами, ця резолюція має засудити дії Росії щодо недопуску міжнародних організацій і гуманітарних організацій до окупованого Криму й закликати РФ виконувати свої зобов’язання.

Також Клімкін заявив, що не можна проводити паралелі між відокремленням Каталонії від Іспанії та окупацією Криму Росією.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: