Міжнародні правозахисники показали, як маніпуляції в інтернеті вплинули на вибори у 18 країнах

Читать на русском
За інформацією Freedom House, маніпулювання онлайн контентом спричинило сьомий рік поспіль загальний спад свободи в інтернеті.

Тактика онлайн-маніпулювання та дезинформації за останній рік позначилася на виборах у 18 країнах, зокрема, на виборчий процес у Сполучених Штатах.

Як повідомляє «Радіо Свобода», про це йдеться в звіті міжнародної правозахисної організації Freedom House, передає «Слово і Діло».

«Маніпулювання онлайн-контентом спричинило сьомий рік поспіль загальний спад свободи в інтернеті», – йдеться в повідомленні.

Майже половина з 65 країн, які оцінювалися у звіті «Свобода в мережі 2017», показали спад свободи, й лише 13 – продемонстрували незначне зростання.

З використанням «підроблених новин», облікових записів «ботів» та інших методів маніпулювання зіткнулися також у Сполучених Штатах.

«Намагання Росії через інтернет вплинути на американські вибори були добре документовані, але Сполучені Штати навряд залишилися сам-на-сам із цією проблемою», – йдеться у звіті.

«Тактика маніпулювання та дезінформації зіграла важливу роль у виборах у щонайменше 17 інших країнах за останній рік, перешкодивши можливості громадян вибирати своїх лідерів на основі фактичних новин та справжніх дебатів», – зазначає Freedom House.

Серед 30 країн, де уряди використовують так звані армії «формулювальників думок», опинилися Венесуела, Філіппіни та Туреччина.

Чеські спецслужби виявили російських шпигунів, які працювали проти України та ЄССлужба безпеки та інформації оприлюднила звіт за 2016 рік, в якому вказала на підвищення активності російських секретних служб.

«Кількість урядів, які намагаються контролювати обговорення в інтернеті, зростає з кожним роком», – зазначає Freedom House, який почав систематично відстежувати це явище з 2009 року.

Серед тенденцій, які значною мірою сприяли загальному зниженню свободи в інтернеті за минулий рік, організація визначила: обмеження доступу в інтернет із мобільних пристроїв; обмеження live відео; кібератаки на блоги, опозиційні новини, активістів; обмеження віртуальних приватних мереж (VPN) та фізичні напади на блогерів та онлайн-журналістів.

Найбільше утискали свободу в інтернеті Китай, Сирія, Ефіопія та Іран, найменше – Естонія, Ісландія та Канада.

Freedom House наголошує, що боротьба з маніпуляціями з контентом та відновлення довіри до соціальних мереж потребуватимуть часу, ресурсів і творчості.

«Перші кроки в цьому напрямку мають включати державну освіту, спрямовану на навчання громадян, як виявляти фальшиві або маніпулятивні новини та коментарі», – підсумували в організації.

Зазначимо, напередодні Мадрид повідомив про втручання груп із Росії під час референдуму про відділення Каталонії від Іспанії з метою дестабілізації іспанської держави.

Також у Венесуелі розробляють технології протидії «розпалюванню ненависті» в соціальних мережах.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: