В Іспанії розповіли про докази втручання РФ у референдум в Каталонії

Читать на русском
Влада Іспанії має докази втручання Росії у внутрішньополітичні процеси країни, зокрема під час каталонської кризи.

Мадрид повідомив про втручання груп із Росії під час референдуму про відділення Каталонії від Іспанії з метою дестабілізації іспанської держави.

З такою заявою в Брюсселі виступили міністри оборони та закордонних справ Іспанії, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на DW.

Вони підкреслили, що мають у своєму розпорядженні докази того, що державні і приватні групи на території Росії, а також Венесуели в рамках масштабної кампанії використовували Twitter, Facebook та інші соцмережі й сайти, щоб просувати сепаратистські ідеї та впливати на громадську думку напередодні плебісциту, організованого 1 жовтня тодішньою каталонською владою.

Зокрема, очільник МЗС Іспанії Альфонсо Дастіс вказав, що Мадрид виявив у соцмережах фейкові профілі, половина яких обслуговувалася з Росії, а 30% – із Венесуели.

Прем'єр закликав бізнес не йти з КаталоніїПрем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой закликав компанії не виводити свій бізнес із Каталонії після проголошення незалежності.

За його словами, ці акаунти були створені для поширення інформації, перебільшуючи переваги відділення Каталонії від Іспанії.

Голова іспанського оборонного відомства Марія Долорес де Коспедаль підкреслила, що групи, про які йдеться, намагаються домогтися нестабільності в Європі, й що іспанці зобов'язані надати розголосу цій інформації.

Присутній на зустрічі в Брюсселі генсекретар НАТО Єнс Столтенберг вказав, що згідно з різними доповідями, Росія здійснила спроби втручання у внутрішні політичні процеси в декількох країнах. Альянс звинувачує Москву в застосуванні стратегій інформаційної війни та дезінформації з метою розділити Захід і порушити його єдність у питанні економічних санкцій щодо Кремля.

Зазначимо, екс-глава Каталонії Карлес Пучдемон допустив, що за певних обставин від незалежності регіону від центральної влади в Мадриді можна відмовитися.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: