Чеські спецслужби виявили російських шпигунів, які працювали проти України та ЄС

Читать на русском
Служба безпеки та інформації оприлюднила звіт за 2016 рік, в якому вказала на підвищення активності російських секретних служб.

У річному звіті, який оприлюднила Служба безпеки та інформації Чехії, йдеться про підвищення активності російських і китайських шпигунів на території країни.

Про це повідомляє портал 420on.cz з посиланням на звіт BIS, передає «Слово і Діло».

«Служба безпеки та інформації оприлюднила звіт за 2016 рік, в якому вказала на підвищення активності російських секретних служб на території Чехії. Інтенсивніше стали працювати також і китайські шпигуни», – йдеться в повідомленні.

Відзначається, що китайські розвідники орієнтувалися в першу чергу на «тибетські питання та порушення чесько-тайваньських відносин». Російські шпигуни працювали в різних сферах – як у внутрішніх справах Чехії, так і в рамках кампаній проти України, НАТО та ЄС.

У звіті окремо згадуються й кібершпигуни з Росії. Вони займалися компрометацією роутерів та IP-адрес в адміністраціях двох державних установ. Кампанія APT28/Sofacy стала частиною найактивнішої й найпомітнішої російської кібершпигунської кампанії, що зачіпає найрізноманітніші сфери – від дипломатичних відносин, армії до науки та дослідницької діяльності.

Чеські депутати закликали Земана вибачитися перед УкраїноюГрупа депутатів Європейського парламенту від Чехії направила лист президенту країни Мілошу Земану із закликом вибачитися перед Україною за свої висловлювання.

Як і 2015 року, Служба безпеки та інформації виявила спроби порушення закону й правил роботи органів регуляції. Компанії з російським капіталом також виявилися більше за інших пов'язаними з тіньовою економікою та використанням законного бізнесу для прикриття нелегальної діяльності. В 2016 році збільшився ступінь агресії, з якою представники цих компаній намагалися перешкоджати законним наслідкам у разі виявлення порушень чеськими установами.

У звіті також ідеться про те, що міграція громадян Росії до Чехії представляла собою потенційну загрозу для республіки. Це стосується переважно російських громадян із Кавказу, які прибували за маршрутом Білорусь-Польща-Німеччина. Завдяки посиленню контролю на кордоні Польщі та в Німеччині влітку 2016 року не вдалося ускладнити транзит для мігрантів.

Чеська служба безпеки та інформації також звернула увагу на те, що великі об'єднання бізнес-структур стали чинити більше впливу на вирішення економічних питань ЧР. Як йдеться у звіті, це відбувається на абсолютно легальних підставах, проте втручання в економічні інтереси країни залишається беззаперечним.

Нагадаємо, після перемоги на виборах у Чехії правоцентристського руху АНО його лідер, мільярдер Андрій Бабіш, може стати новим прем'єр-міністром країни.

Бабіш заявив, що не має наміру формувати уряд із проросійськими партіями, які також опинилися серед лідерів виборів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: