Держбюджет-2018: у чому полягають найбільші ризики для українців

Читать на русском
Олександр Савченкоекономіст, фінансист

Традиційна проблема бюджету в тому, що це фінансовий кошторис під план дій уряду. Якщо план уряду реформаторський, то й бюджет має бути таким. Якщо реформаторського плану немає, а його не може бути, тому що це вже передвиборчий рік, то й бюджет має бути таким.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст Олександр Савченко, оцінюючи головні ризики проекту держбюджету на 2018 рік.

«Головна небезпека бюджетного процесу полягає в питаннях, пов'язаних з оподаткуванням, у тому, щоб знову не почали вигадувати якісь зміни щодо запровадження нових податків. По-друге, ризик у тому, що не будуть закладені кошти для фінансування знакових реформ, зокрема йдеться про створення антикорупційного суду. Це потрібно, але якщо коштів не передбачать, це матиме наслідки», – зазначив Савченко.

Крім того, є питання щодо субсидій, додав експерт.

«Якщо не змінюється концепція, немає реформ у сфері ЖКХ, то субсидії лише зростатимуть. Це, як правило, має негативні наслідки для бюджету й може стати проблемою», – підкреслив фахівець.

Економіст уточнив, що основна небезпека прихована в показниках інфляції та девальвації.

«Якщо уряд захоче профінансувати дефіцит за рахунок інфляції чи девальвації, то для українців, мабуть, це найбільший ризик. Звичайно, тоді на співпраці з МВФ можна бути поставити крапку. А нам ця підтримка конче потрібна, тому що поки прямі іноземні інвестиції та приватні кредити в Україну не йдуть. А тут уже йдеться про розвиток економіки», – пояснив Савченко.

За його словами, єврооблігації – це дуже невдалий елемент фінансування державного дефіциту.

Проект бюджету-2018: куди витрачатимуть гроші?Аналітики «Слова і Діла» розібралися, на що уряд збирається витрачати бюджетні гроші в 2018 році.

«Нас цікавить розвиток економіки, а не фінансування дефіциту. Ці 3 мільярди доларів лише замінили дешевий кредит МВФ та Світового банку на приватний кредит від розміщення цінних паперів. Тому будемо додатково платити ще майже мільярд доларів. Але нам потрібно, щоб 3 мільярди доларів прийшли в приватний сектор, малий та середній бізнес, а не бюрократам до кишень», – резюмував Олександр Савченко.

Відзначимо, що програма діяльності Кабміну зобов'язує Володимира Гройсмана ухвалити новий Податковий кодекс.

Раніше аналітики «Слова і Діла» розповіли, на що планують витрачати гроші наступного року.

Детальніше про основні показники держбюджету-2018 – за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: