Росія посилила переслідування кримських татар – Human Rights Watch

Читать на русском
Правозахисники розповіли, як Росія посилює тиск на кримських татар за спротив окупації півострова.

Кількість необґрунтованих звинувачень проти кримських татар в тероризмі й сепаратизмі різко збільшилася.

Про це йдеться в звіті міжнародної правозахисної організації Human Rights Watch, повідомляє «Слово і Діло».

«Російська влада в Криму постійно переслідує кримських татар за їхній спротив російській окупації з її початку в 2014 році. Політично активних кримських татар зображують як екстремістів і терористів, багатьох змусили виїхати з півострова, а ті, що залишилися, ніколи не почуваються в безпеці, щоб вільно висловлювати свою думку», – сказав директор директора Human Rights Watch у справах Європи та Центральної Азії Г'ю Вілльямсон.

За даними дослідників HRW, у жовтні 2017 року російські окупанти відкрили кримінальні справи за сепаратизм проти кримських татар, які критикували дії РФ у Криму, також були відкриті нові безпідставні справи за звинуваченнями в тероризмі.

Крім того, правозахисники задокументували факти затримань і штрафів кримських татар, які проводили поодинокі протести проти затримання й арешту інших татар, усупереч російському ж законодавству, яке дозволяє поодинокі пікети без узгодження з владою.

У HRW відзначили, що з 2015 року окупаційні власті заарештували на півострові не менш ніж 26 осіб за звинуваченнями в тероризмі в складі ісламського руху «Хізб ут-Тахрір», який насправді є мирною організацією.

У звіті правозахисники наголошують, що кримських татар окупанти переслідують за законні дії: висловлювання думок, збори та політичні або релігійні переконання.

Нагадаємо, 8 листопада російські силовики знову провели обшуки й затримання в будинках кримських татар.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: