Джемілєв розповів, чому РФ погодилася звільнити Умерова та Чийгоза

Читать на русском
За словами Джемілєва, кримськотатарська діаспора становить 7-8 відсотків населення Туреччини, і з нею Ердоган не рахуватися не міг.

Лідер кримських татар Мустафа Джемілев пояснив, чому Росія все ж погодилася через Туреччину звільнити Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова.

Про це він розповів під час прес-конференції з Умеровим та Чийгозом в аеропорту «Бориспіль» у п'ятницю, 27 жовтня, передає «Слово і Діло» з посиланням на «Українську правду».

На запитання журналістів, що могло змусити Росію відпустити заступників голови Меджлісу кримськотатарського народу, Джемілєв відповів: «Дуже великий тягар провини на Російської Федерації. Вони зараз, мабуть, хочуть якимось чином пом'якшити ставлення світової громадськості (через санкції – ред.)».

Також лідер кримських татар пояснив, що тепер російські дипломати спробують використовувати цей аргумент, щоб просити Захід про зняття з РФ санкцій.

Мустафа ДжемілєвНародний депутат України
Джемілєв пообіцяв домогтись скасування статусу нерезидентів для переселенців з КримуСказано 13 липня 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

За його словами, видавали політв'язнів Туреччини, тому що президент цієї країни Реджеп Таїп Ердоган підтримує відносини з російським лідером Володимиром Путіним.

«У світі не так багато залишилося президентів, які водять дружбу з Путіним. Ердоган ще підтримує з ним якісь відносини», – зазначив Джемілєв.

Він розповів також, що 6 жовтня, перед тим як Ердоган мав зустрічатися з Путіним, турецька діаспора кримських татар звернулася до нього з проханням на зустрічі з президентом РФ порушити питання про звільнення керівників кримського Меджлісу.

«А кримськотатарська діаспора становить 7-8% населення Туреччини. З нею Ердоган не рахуватися не міг», – підкреслив Джемілєв.

Крім того, за його словами, коли турецький лідер приїжджав в Україну, він називав кримських татар рідним народом і обіцяв робити все можливе для його блага.

«Він (Ердоган – ред.) чітко на зустрічі з Путіним поставив умову звільнити Умерова та Чийгоза», – повідомив Джемілєв.

Також, розповів він, у 2015 році турецька правозахисна група провела моніторинг ситуації в Криму й зробила неприємні для Росії висновки. Результати дослідження «лягли на стіл» Ердогана, а той пред'явив їх Путіну.

«Ердоган має дуже об'єктивну інформацію про те, що відбувається в окупованому Криму, і, я думаю, він продовжуватиме надавати нам допомогу як у деокупації, так і у звільненні політв'язнів», – резюмував Джемілєв.

Раніше Умеров і Чийгоз зустрілися з Ердоганом і попросили допомогти звільнити Сенцова.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: