Яценюк іде в президенти: головний сигнал Банковій та перспективи НФ

Читать на русском
Олексій Якубінполітолог

З'їзд партії «Народний фронт» дав кілька посилань. У першу чергу Яценюк дав чіткий сигнал про те, що переговори про об'єднання з БПП завершені.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Олексій Якубін, оцінюючи заяву лідера «Народного фронту» Арсенія Яценюка про готовність брати участь у президентських і парламентських виборах.

«Останні півроку активно велися розмови про об'єднання НФ і БПП. З'їзд НФ показав, що ані фракції, ані партії, ані об'єднання не буде. НФ і БПП залишаються окремими одиницями. Поставлена крапка. Крім того, Яценюк дав зрозуміти президенту, що якщо вони й будуть готові обговорювати щось, то ближче до виборів», – зазначив Якубін.

Він не виключив, що на неформальному рівні в АП порушують тему того, що якщо НФ не рухатиметься в бік, потрібний для Банкової, то постане питання дострокових виборів, на яких партія Яценюка втратить більше.

«З'їзд НФ мав продемонструвати, що «Народний фронт» у разі чого не боїться йти на дострокові вибори, імовірність яких присутня. Тим більше існує велика ймовірність, що вони проходитимуть за змішаною системою, тому що не встигнуть ухвалии новий виборчий закон», – додав він.

Прогулянка Яценюка та Гройсмана: для чого політики з'явилися на людях удвохТой факт, що два прем’єри, які були й залишаються конкурентами, при цьому демонстративно разом прогулялися центральною площею столиці, безумовно, викликає подив. Із чим пов’язана така раптова та показова дружба, з’ясовували експерти.

Також, на його думку, виступ Яценюка став наслідком загострення конфлікту АП з Аваковим.

«Це також була відповідь Банковій, що вони нічого не бояться, і посил Заходу, що вони готові комунікувати й знаходити власний канал. Не секрет, що АП робить усе, щоб монополізувати всі канали з американцями», – уточнив політолог.

На його переконання, з'їзд НФ Яценюку потрібен був не стільки для підвищення рейтингів, скільки для внутрішньої політики.

«Це натяк АП, Заходу, окремим олігархам, що вони готові працювати. Поки НФ навряд чи думає про вибори. Сьогодні НФ є політичним трупом. Ресурси в них є, але без активної електоральної підтримки. На майбутнє в медійно-комунікаційному аспекті вони перейдуть ближче до опозиції й перекинуть негативи на АП», – пояснив експерт.

За його словами, сам по собі бренд НФ девальвував, тому без ребрендингу шансів немає.

«Тут проблема в тому, що Яценюк хоче бути першим. А він викликає в громадян негативні асоціації. Він був на багатьох посадах і всюди в основному були лише провали. Тому ребрендинг точно буде потрібен. Зараз з'їзд – це сигнал не для виборця. Тепер НФ буде готовий підвищувати ставки на голосуваннях», – резюмував Олексій Якубін.

Раніше в ЗМІ писали про зустріч екс-прем'єра Арсенія Яценюка з Володимиром Гройсманом, а також про можливе об'єднання з БПП.

За даними «Слова і Діла», в досьє Арсенія Яценюка 373 обіцянки, більшість з яких він виконав. Детальніше – за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: