Фінансування громад: як виконують обіцянки мажоритарники Дніпропетровської області?

Читать на русском

Аналітики «Слова і Діла» розібралися, як мажоритарники Дніпропетровської області виконували свої обіцянки щодо фінансування територіальних громад. З'ясувалося, що з моменту приходу до Верховної Ради вони виконали менш ніж третину обіцянок з цієї теми.

Сумарно мажоритарники Дніпропетровщини з 2014 року роздали 10 обіцянок щодо виділення коштів територіальним громадам, а виконали лише 3 з них.

Лідером за проваленими обіцянками став представник «Опозиційного блоку» Андрій Гальченко, в якого в передвиборчій програмі їх було відразу дві, й обидві залишилися невиконаними. Так, він обіцяв подбати, щоб 70% зібраних податків і зборів залишалися в місцевому бюджеті, проте так і не взяв участі в голосуванні за законами про фінансову децентралізацію, за що ця обіцянка отримала статус «не виконана». Крім того, Гальченко в тій же програмі обіцяв забезпечити, щоб 70% зібраного екологічного податку йшло до місцевих бюджетів, проте так і не з'явився на голосуванні з цього питання й відповідний закон з 80% відрахуванням податку до місцевих бюджетів ухвалили без нього, а нардеп отримав ще одну невиконану обіцянку.

Також свою передвиборчу обіцянку допомогти сільрадам отримати більше повноважень і отримати реальні бюджети провалив член фракції «Блоку Петра Порошенка» Вадим Нестеренко, який не став голосувати за закони щодо фінансової децентралізації та податкової реформи.

Щодо виконаних обіцянок за темою, то їх у мажоритарників області також три. Так, інший представник БПП Максим Курячий впорався зі своєю обіцянкою надати право розпоряджатися місцевим бюджетом органам самоорганізації населення – на голосуваннях за податкову реформу та фінансову децентралізацію депутат підтримав обидва законопроекти.

Ремонт доріг: як виконують обіцянки мажоритарники Рівненської областіПродовжуємо досліджувати відповідальність народних депутатів-мажоритарників. Сьогоднішня тема – ремонт доріг у Рівненській області.

Також передвиборчу обіцянку щодо передачі повноважень і коштів на місця наші аналітики зафіксували за депутатом БПП Іваном Куліченком, який згодом підтримав на голосуванні податкову реформу й фінансову децентралізацію, розширивши фінансові права громад.

Аналогічну програмну обіцянку збільшити фінансові права громад виконав і позафракційний Валентин Дідич, який також підтримував на голосуваннях відповідні законопроекти.

Решта обіцянок депутатів одномандантних виборчих округів поки не отримали певного статусу.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: