У Канаді створять ядерний реактор нового покоління

Читать на русском
Канадська комісія з ядерної безпеки (CNSC) схвалила проект ядерного реактора нового типу, який працює на розплавах солей.

Канадська комісія з ядерної безпеки (CNSC) схвалила проект ядерного реактора нового типу, який працює на сплавах солей.

Таким чином, влада допускає будівництво атомних електростанцій із новими реакторами на території Канади, пише The Globe and Mail, передає «Слово і Діло».

Реактор на розплавах солей є одним із видів ядерних реакторів ділення, в яких основою охолоджувальної рідини є суміш розплавлених солей, яка може працювати за високих температур, залишаючись при цьому при низькому тиску. Це зменшує механічні напруги й підвищує безпеку та довговічність.

Аварія на ЧАЕС 30 років потому: підсумки та перспективиУ день 30-річчя з моменту вибуху на Чорнобильській АЕС Слово і Діло звело основні дані, пов’язані з катастрофою та нинішнім станом розв’язання проблем станції.

Канадський реактор від компанії Terrestrial Energy проектується за модульною схемою. Це означає, що реактори можна буде швидко й дешево обслуговувати, замінюючи окремі блоки. В якості теплоносія використовуються різні солі, наприклад, фториди торію, урану, плутонію та інших елементів.

Дозвіл, який отримала Terrestrial Energy, допоможе компанії залучити клієнтів та інвесторів. Завдяки цьому комерційний проект реактора нового типу може почати роботу вже в кінці наступного десятиліття. Крім того, тепер Terrestrial Energy буде значно простіше отримувати ліцензії на будівництво таких реакторів.

Нагадаємо, Південна Корея планує відмовитися від ядерної енергетики.

Також відзначимо, що Кабмін затвердив проект сховища відпрацьованого ядерного палива.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: