Обличчя терору: що ми знаємо про найвідоміші терористичні організації світу

Читать на русском

Сьогодні у світі діє велика кількість терористичних організацій, проте найбільш відомими та впливовими з них є близько десятка. З огляду на те, що останніми роками терористична загроза є актуальною і для України, «Слово і Діло» вирішило розповісти про глобальні терористичні організації й те, як із ними борються у світі та яких антитерористичних заходів вживають у нашій країні.

Найвідомішою на сьогодні терористичною організацією є «Ісламська держава» (ІД, також відома як ІДІЛ – «Ісламська держава Іраку і Леванту»). Терористи ІД примудряються брати на себе відповідальність за атаки по всьому світу, але своєю основною територією вважають Ірак, Сирію, Йорданію та Ліван – і саме проти влади перших двох із цих країн ведуть основну боротьбу. Чисельність організації оцінюється в 6-15 тисяч осіб, мета – створення Ісламської держави на Близькому Сході.

Війна в пустелі: чому коаліція не зможе знищити ІДІЛДенис Попович розповідає, що сьогодні собою являє ІД, які її методи й чому військова перемога над нею ще не означає знищення.

Ще якийсь десяток років тому жах на весь світ наводила інша організація – «Аль-Каїда» (яка й до сьогодні має вплив, але «лідерськими позиціями» поступилася «Ісламській державі»). Її мета й супротивники схожі з ІД: терористи «Аль-Каїди», яких нараховується близько 1 тисячі, стверджують, що борються зі США та країнами Заходу (а також усіма їхніми сателітами) за створення світового «Ісламського халіфату». Основним «місцем дислокації» організації вважається Афганістан, проте її глобальний вплив не обмежується цією країною.

Близько 27 тисяч нараховує «Талібан». Організація, метою, якої є прихід до влади в Афганістані, сповідує панісламізм і воює проти влади Афганістану, Пакистану і країн НАТО.

Ще одна численна терористична організація, що тривалий час була на слуху, – ХАМАС. Своїм «домом» близько 20 тисяч терористів ХАМАСу вважають територію Палестини (Сектор Газа і Західний берег Йордану), а головним ворогом – Ізраїль. Декларована мета – визволення Палестини від сіоністів.

Так само проти Ізраїлю бореться «Хезболла». Своєю батьківщиною її члени (яких нараховується від 10 до 20 тисяч) вважають Ліван і Сирію. А от мета в них інша – подолання військової присутності Ізраїлю в Південному Лівані.

За створення незалежної держави Палестина виступає «Палестинський ісламський джихад» – ісламістська й антисіоністська організація, що нараховує 5-8 тисяч учасників і дислокується в Секторі Газа.

«Боко Харам» – ще одна радикальна ісламська фундаменталістська організація, яка вдається до терактів, діє в Нігерії. 4-6 тисяч людей, які до неї входять, запевняють, що таким чином борються за запровадження на території Нігерії шаріату.

Близько 1 тисячі учасників нараховує «Абу Сайяф» – ісламістське терористичне угруповання на Філіппінах. Організація виступає проти офіційної влади країни й бореться за створення ісламської держави на півдні Філіппін.

Теракти в Україні: чому підриви триватимутьНа думку експертів, успішній профілактиці терористичних актів заважає роз'єднаність українського суспільства, яке байдуже ставиться до терористичних атак.

На жаль, організації, які мають ознаки терористичних, є й на території України – мова йде передусім про Донецьку й Луганську «народні республіки». Псевдодержавні утворення, що утримують фактичну владу на частині території українського Донбасу, офіційно не визнані терористичними, хоча їхня діяльність фактично завдає шкоди національній безпеці. Більше половини з майже 900 терористичних актів, зареєстрованих в Україні з 2014 року, скоєні в Донецькій і Луганській областях.

Нагадаємо, 1 листопада ЦРУ розсекретило 470 тисяч файлів, отриманих при ліквідації лідера «Аль-Каїди» Усами Бен Ладена. Тим часом в Україні у пропрезидентській партії пояснили, чому українцям не варто надто сильно нарікати на роботу вітчизняних спецслужб.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: