Звільнення ОРДЛО: що може змусити Путіна віддати Донбас у 2018 році

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

2018 рік має принести визначеність у вирішенні проблеми Донбасу. Є кілька факторів, які можуть бути передумовами до таких змін.

Таку думку в ексклюзивному матеріалі «Чому Росія піде на поступки по Донбасу. Є дві важливі причини» для «Слова і Діла» висловив журналіст, військовий експерт Денис Попович.

«Останній візит Курта Волкера в Україну дав кілька сигналів: США проти участі росіян у складі миротворців, а резолюцію ООН чекають до кінця 2017 року. Місія ООН може встановити контроль над українсько-російською ділянкою кордону, що пролягає зараз між РФ і територіями, підконтрольними бойовикам. Крім того, про політичну частину Мінська не може йтися взагалі доти, доки РФ не виведе свої війська. Це фактично те, на чому наполягає Україна», – нагадав Попович підсумки приїзду Волкера в Україну.

Миротворці, перекривши кордон, заблокують можливість постачання «ДНР» і «ЛНР» з Росії. Для незаконних республік це означатиме катастрофу.

Звичайно, в РФ такі перспективи викликали обурення, але розвиток подій за українським сценарієм зараз є дуже реальним, уточнив він.

«Одна з таких передумов – це ухвалений у США закон «Про протидію противникам Америки за допомогою санкцій». Таким чином, урядові структури США мають підготувати доповідь Конгресу щодо російських олігархів і квазідержавних структур не пізніше ніж через 180 днів після набуття чинності законом. Закон набув чинності 2 серпня, а значить, сама доповідь має бути підготовлена до 2 лютого 2018 року», – зазначив експерт.

На його думку, навряд чи доповідь підготують просто «для галочки», адже американські законодавці підозрюють РФ у втручанні в президентську кампанію, а самого Трампа – в зв'язках із Кремлем.

Цитуючи російського економіста, Попович наголосив, що це фактично ультиматум РФ.

«У США та Європі зосереджена абсолютна більшість активів, придбаних за кордоном російськими чиновниками та олігархами. Тому тисячі представників російської еліти опиняться в «зоні ризику». Самі політики й олігархи почнуть «активні рухи» для того, щоб не бути включеними до нових списків», – додав він.

Миротворці ООН в Європі: куди відправляли й чого досягли?Ми вирішили відстежити, в які країни Європи вводилися миротворці ООН і як вони вплинули на результат конфлікту.

Активні рухи можуть полягати в тиску еліти на Путіна, щоб він пішов на умови США й віддав Донбас, продовжив експерт.

«Сварка з елітою невигідна для Путіна, тому що американська доповідь вийде за кілька тижнів до виборів президента Росії, запланованих на 18 березня 2018 року. При цьому Путін всерйоз розраховує залишитися при владі ще на шість років», – пояснив журналіст.

За його словами, є ще один фактор, який може змусити Путіна «здати» Донбас за українським сценарієм у 2018 році.

«За планами «Газпрому», після 2019 року транзит російського газу через територію України буде перекритий. Якщо це станеться, то РФ отримає сильний важіль економічного тиску на Україну. По-перше, українська економіка втратить значну частину доходів від оплати за транзит, по-друге, позбувшисьукраїнської транзитної залежності, РФ зможе шантажувати Україну з багатьох економічних і політичних питань», – констатував Попович.

Фахівець нагадав про два російські проекти: «Турецький потік», який передбачає поставку газу з Краснодарського краю РФ дном Чорного моря й далі, через територію Туреччини на південний захід Європи, та «Північний потік-2»: газ ним піде з Росії до Німеччини дном Балтійського моря.

«Реалізація обох проектів із різних причині поки під питанням. «Турецький потік», який спочатку передбачав чотири гілки трубопроводів, «звузився» до однієї, що робить проект абсолютно нерентабельним», – зазначив журналіст.

Часу небагато, і якщо питання «обходу» України до 2020 року не буде вирішене, то РФ доведеться домовлятися про умови транзиту через Україну й після 2019 року.

«А це вже надає додаткові козирі Києву, який під час обговорення «ціни питання» зможе висунути політичні вимоги, пов'язані в тому числі з проблемою Донбасу й навіть Криму», – пояснив він.

На його думку, саме в 2018 році стане зрозуміло, чи встигне Росія побудувати газопроводи в обхід України до кінця 2019 року та яким буде ефект доповіді США.

«Якщо справа піде за оптимістичним для України сценарієм, то розгортання миротворчого контингенту ООН, який, скоріше за все, стане основним інструментом вирішення конфлікту на Донбасі, може розпочатися в другій половині 2018 року. Якщо припустити, що «блакитні каски» надійно перекриють кордон, то ліквідація «ДНР» і «ЛНР» буде питанням часу», – резюмував Денис Попович.

Докладніше читайте в матеріалі «Чому Росія піде на поступки по Донбасу. Є дві важливі причини».

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: