Контрактна армія в Україні: «за» і «проти»

Читать на русском
Микола Сунгуровськийдиректор військових програм

Контрактна служба – це більш модерний вид комплектування збройних сил. Тут важливо не плутати питання контрактизації та професіоналізації армії. Можна запровадити призов, грубо кажучи, на 15 років, і цей службовець буде професіоналом.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський, оцінюючи плани перейти повністю на контрактну армію до 2020 року.

«Контрактна армія – це професійні військовослужбовці. В такому разі ефективність ЗСУ підвищується. Спрощується їхнє матеріальне забезпечення. Контрактник якісніше обслуговує техніку, вона менше змінюється, потрібно менше запчастин. Але вони й оплачуються вище за призовників. Разова витрата на контрактника більша, але якщо взяти певний період, то призовника, наприклад, потрібно навчати постійно, а контрактника – один раз, а в подальшому лише проводити допідготовку», – зазначив Сунгуровський.

Міжнародні військові рейтинги: на якій сходинці УкраїнаАналітики «Слова і Діла» розібралися в нещодавно оприлюдненому міжнародному військовому рейтингу Global Firepower і порівняли збройні сили України та Росії.

У тривалому періоді контрактна армія обходиться не набагато дорожче, ніж призовна, тим більше, що контрактна – менша за чисельністю, уточнив він.

Однак, на його переконання, в умовах війни, коли постають питання мобілізації, поповнення непоправних втрат і є багато інших ризиків, будь-яка країна переходить на призов.

«Цього не уникнути. Говорити в умовах війни, що ми переходимо на контракт, нерозумно», – додав експерт.

При цьому, за його словами, контрактна служба пов'язана з підвищенням соціальних гарантій.

«Контрактна служба пов'язана з поліпшенням соціального забезпечення. Вона має бути привабливою. Грубо кажучи, це звичайний ринок праці. У нас більше немає куди брати людей, щоб вони йшли на службу», – пояснив Сунгуровський.

На його думку, військова служба має стати привабливішою, ніж інші спеціальності.

«Цим у нас не займається ніхто. Ці питання нікого не хвилюють, хоча вони порушувалися ще на першому етапі реформ у 2005 році. Тоді був сенс говорити про контрактну армію. Зараз ми можемо говорити про те, що потрібно підвищувати престиж контрактної служби, але повний перехід на таку систему є недоцільним», – резюмував Микола Сунгуровський.

Нагадаємо, цієї осені до армії призовуть понад 10 тисяч осіб. На ці цілі виділено 34,4 мільйона гривень.

Три роки тому президент Петро Порошенко пообіцяв, що в українській армії не буде строковиків, а лише добровольці на контрактній основі.

На якому місці перебуває Україна в міжнародних військових рейтингах – у матеріалі за посиланням.

Раніше аналітики «Слова і Діла» з'ясували, скільки українців готові стати на захист Батьківщини.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: