Міжнародні військові рейтинги: на якій сходинці Україна

Читать на русском

Згідно з результатами нещодавно оприлюдненого військового рейтингу Global Firepower 2017, Україна посіла 30-те місце в списку найсильніших армій світу – трохи нижче Швеції, але на одну позицію вище М'янми. З огляду на те, що на Донбасі Україна має справу не тільки й не стільки з бойовиками, але й із регулярними військами Росії, ми спробували порівняти враховані в рейтингу дані.

Відразу зазначимо, що жоден рейтинг не може повністю відобразити реального стану речей, однак дати приблизне уявлення про сильні та слабкі сторони він цілком здатен.

Порівнюючи збройні сили України та Росії, потрібно відзначити такий показник, як населення країни та кількість придатних до служби людей: тут, незважаючи на те, що Україна посіла 30-ту позицію рейтингу, а РФ – другу, наша країна має достатню кількість живої сили й утримує «оборонне співвідношення» 1 до 3. Так, кількість придатних до військової служби людей в Україні оцінили в 15,7 мільйона, а в РФ – у 47 мільйонів.

Показником, який найсильніше знизив остаточний рейтинг України, стали запаси нафти та нафтопродуктів – паливо донині є одним із найважливіших факторів для будь-якої армії світу. За даними Global Firepower, підтверджені запаси нафтопродуктів у сховищах України становлять близько 400 мільйонів барелів за щоденного споживання на рівні 317 тисяч барелів і дуже невеликого власного виробництва. Водночас Росія щодня споживає обсяги в десять разів більші, однак і підтверджені запаси нафти в ній сягають 80 мільярдів барелів.

Щодо «тонких місць» в порівнянні армій України та РФ, то, за даними рейтингу, армія України досить серйозно поступається російській у військовій авіації, хоча й має доволі потужну ППО. При цьому за кількістю самохідної та буксированої артилерії, а також за бронетранспортерами й БМП розрив скорочується до одного до трьох-чотирьох.

При цьому в рейтингу враховується й військовий бюджет країн: так, у 2017 році в Росії офіційно заявлений військовий бюджет був майже вдесятеро більшим і становив близько 44,6 мільярда доларів.

Водночас деякі експерти вважають, що рейтинг базується в основному на кількісних показниках і не враховує реальний оборонний потенціал України разом із низкою важливих показників, хоча й відображає частину проблем нашої армії з озброєнням та постачанням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: