Бюджетні хроніки-2018: чому депутати переписуватимуть кошторис ще неодноразово

Читать на русском
Олександр Савченкоекономіст, фінансист

Розгляд бюджету могли перенести з кількох причин. Це часто траплялося й раніше, і поки що в цьому нічого критичного немає.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст Олександр Савченко, оцінюючи рішення перенести розгляд держбюджету на наступний тиждень.

«Суперечливими залишаються багато питань, наприклад, чи закладати кошти на створення антикорупційного суду, чи буде він створений цього року, чи все ж наступного. Якщо так, то потрібно змінювати кошторис. Другий момент – держбюджет базувався на тому, що інфляція буде на рівні 9-10%, а насправді вона сягне майже 13%. Тобто закладені не зовсім якісні показники, які вже не відповідають економічним реаліям. Тому, мабуть, зміни вноситимуть ще неодноразово», – зазначив Савченко.

Експерт уточнив, що з процедурної точки зору нічого критичного в цьому немає.

«У нас було так завжди. Депутати висуватимуть свої вимоги: комусь більше на фінансування доріг, комусь – додаткові дотації. Все це буде предметом торгів, тому ухвалення бюджету затягується», – підкреслив економіст.

Проект бюджету-2018: куди витрачатимуть гроші?Аналітики «Слова і Діла» розібралися, на що уряд збирається витрачати бюджетні гроші в 2018 році.

Однак, на його думку, малоймовірно, що через це можуть виникнути проблеми із західними партнерами.

«Бюджет – це наша внутрішня процедура. Єдине, що цікавить Захід, – якісні економічні показники. Просто є бюджет реформ, а є – звичайний. У нас наступного року бюджетної реформи не буде, але принаймні є сподівання, що ухвалять хоча би більш-менш збалансований бюджет», – резюмував Олександр Савченко.

Тим часом у «Батьківщині» пояснили, що не розглядатимуть держбюджет, оскільки немає голосів для його затвердження.

Раніше аналітики «Слова і Діла» розповіли, на що планують витрачати гроші наступного року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: