Пишіть листи: в «Батьківщині» придумали, як провести вибори в Криму

Читать на русском
У фракції Батьківщини придумали, як долучити до українських виборів жителів окупованого Росією Криму.

У фракції «Батьківщини» придумали, як долучити до українських виборів жителів окупованого Росією Криму.

Про це «Слову і Ділу» розповів заступник голови фракції Сергій Соболєв, коментуючи ухвалений 7 листопада в першому читанні проект Виборчого кодексу України (№3112-1).

«Ми будемо працювати над своїми пропозиціями й поправками до проекту. Тому що там є упущення. Наприклад, я пропоную вирішити питання Криму. Ми ж не можемо там вибори не проводити! Ми не можемо залишити кримців без свого представництва в органах державної влади. У мене є пропозиція проводити їх поштою. Плюс у кожній області створити дільниці для переселенців із Криму. Ці пропозиції будуть внесені до другого читання», – зазначив Соболєв.

Зміна виборчих правил: чи допоможе це обрати правильного депутатаЗмінити виборче законодавство та перейти на систему відкритих списків – уже традиційна обіцянка для наших політиків. Про ефективність такої системи розповіли експерти.

Утім, народний депутат не впевнений в успішному голосуванні за документ у другому читанні: «Думаю, багато хто голосував «за» з прицілом на те, що законопроект не пройде друге читання. Тобто сьогодні, добре, проголосуємо, а потім провалимо. Принаймні я впевнений, що стільки голосів від «Блоку Петра Порошенка» та «Народного фронту» ми в другому читанні не побачимо», – сказав нардеп.

Нагадаємо, 7 жовтня Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект Виборчого кодексу, поданий до парламенту спікером Андрієм Парубієм.

Він передбачає, що вибори до Верховної Ради мають відбуватися за відкритими партійними списками. Загальнодержавний список кандидатів від партії формує з'їзд або конференція. Потім цей список розбивається на 27 регіональних списків – за кількістю регіональних округів у країні. Таким чином, у кожному окрузі партія матиме окремий список кандидатів. Виборці зможуть проголосувати як за регіональний список, так і за конкретного кандидата в цьому списку. Той кандидат, який отримає більше голосів виборців, має більше шансів пройти до парламенту за списком партії, якщо вона подолає виборчий бар'єр.

Кодекс також регулює процедуру проведення виборів президента України, місцевих виборів і виборів у Автономній Республіці Крим. Так, АР Крим і Севастополь разом із Херсонською областю увійшли до виборчого регіону №18 (Південного). Водночас особливості проведення виборів в АРК в умовах окупації в законопроекті не виписані.

Раніше в парламенті спрогнозували долю виборчих законопроектів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: