Втілити «план Маршалла» для Донбасу можна лише за однієї умови – експерт

Читать на русском
Костянтин Бондаренкополітолог

Наразі важко уявити, яким чином взагалі Тука може втілити «план Маршалла».

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Кость Бондаренко, аналізуючи ініціативу заступника міністра з питань окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Георгія Туки створити для Донбасу та Криму «план Маршалла».

«Насправді «план Маршалла» – це план повоєнної відбудови економіки європейських країн, коли в США усвідомили, що Європа має стати певним ринком збуту для товарів, у тому числі американських. Для цього потрібні гроші», – розповідає політолог.

Для цього, як пояснив експерт, були вкладені великі кошти, щоб розвинути економіку та прив'язати таким чином її до США.

«Зрозуміло, що Тука має на увазі відновлення регіону, й для цього потрібні кошти, але питання в тому, хто дасть ці гроші. Хто виступить у ролі донора? В Україні немає цих коштів. Захід готовий надавати лише окремі кредити та інвестувати, та й то за умови, що буде встановлено мир», – констатував Бондаренко.

Як наголосив експерт, наразі доречніше говорити про встановлення миру, а потім розпочинати інвестиційні проекти в ці регіони.

Як відомо, нещодавно Президент України Петро Порошенко пообіцяв створити міжнародний донорський фонд для відбудови та відновлення територій Донбасу відразу після завершення АТО.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: