«План Маршалла» для України: Кубів розповів деталі

Читать на русском
Ініційований Литвою План Маршалла для України стане проміжним інструментом для мотивації реформування економіки, поки Україна не отримає членство в ЄС.

«План Маршалла для України» розрахований на 10 років і в середньостроковій перспективі передбачає виділення по 5 мільярдів доларів на рік.

Про це повідомив перший віце-прем'єр-міністр – міністр економічного розвитку Степан Кубів, передає «Слово і Діло» з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

«Ми погодили пріоритети діяльності, які лягають у площину інфраструктурних проектів, енергоефективності, цифрової економіки через призму малого бізнесу», – сказав він після зустрічі з екс-прем'єром Литовської Республіки Андрюсом Кубілюсом, присвяченій питанням довгострокової фінансової підтримки реформ в Україні.

Кубілюс, який є співавтором «плану Маршалла» для України, зазначив, що за умови отримання Україною щорічних інвестицій в сумі 5 млрд дол. зростання її економіки становитиме 6-8% ВВП.

На шляху реформ і деокупації: у чому суть «плану Маршалла» для України та які умови ЗаходуДиректор військових програм Центру Разумкова розповів, чи потрібен Україні «план Маршалла» та чи можлива його реалізація в українських реаліях.

«На жаль, як ми знаємо, будучи членом Європейського Союзу, всю ситуацію в ЄС, який досі переживає деякі глибокі проблеми: Brexit, біженці тощо, поки що ми не бачимо, щоб Україні та іншим державам Східного партнерства найближчим часом запропонували перспективи членства в ЄС. Ми цю дійсність розуміємо. Ми боремося за те, щоб Україна та інші країни Східного партнерства якомога швидше отримали саме таку перспективу», – заявив Кубілюс.

За словами чиновника, за останні роки як з боку України, так і ЄС було зроблено багато. Зокрема, був отриманий безвізовий режим і почала працювати Угода про асоціацію.

«Питання постає: а що далі? Коли ми розуміємо, що пропозиція щодо членства в ЄС поки не з'явилася на робочому столі, ми тоді запропонували ось цей «плану Маршалла» як проміжний інструмент для того, щоб це дійсно допомогло тримати мотивацію до реформ як у суспільства, так і політиків», – констатував Кубілюс.

Як повідомлялося раніше, ідея надання масштабної фінансової підтримки увійшла до порядку денного саміту Україна-ЄС.

Нагадаємо, заступник міністра з питань окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука хоче створити для Донбасу та Криму «план Маршалла».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: