Набалакали сім мішків: хто з посадовців був найщедрішим на обіцянки у жовтні

Читать на русском

Жовтень був багатим на політичні події. Рада ухвалила медичну, судову, освітню та пенсійну реформи, а закон про реінтеграцію Донбасу підтримала в першому читанні. Під стінами ВР зібрався мітинг за політичну реформу. З російського ув'язнення повернулися кримські татари Ахтем Чийгоз та Ільмі Умеров. Стався замах на депутата Ігора Мосійчука та вбивство Аміни Окуєвої. А державні мужі, як завжди, не скупилися на обіцянки. «Слово і Діло» з'ясувало, хто ж найбільше наобіцяв українцям у жовтні.

Серед міністрів першість у роздаванні обіцянок утримує очільник уряду Володимир Гройсман. У його жовтневому активі з'явилося аж 9 нових обіцянок.

Тож, за планами прем'єра, українці ще цього року отримають нове законодавство щодо приватизації. Також Гройсман має намір повністю виконати план ремонту доріг на 2017 рік, зокрема здати в експлуатацію відремонтовану ділянку дороги Київ-Знам’янка до кінця листопада. Та й маріупільцям, за словами урядовця, недовго лишилося чекати на поліпшене залізничне сполучення.

На наступний рік Гройсман запланував модернізувати близько 310 вагонів «Укрзалізниці» та виділити на фінансування програми «Доступні ліки» 1 мільярд гривень.

Також у жовтні прем'єр перейнявся захистом підприємців, які регулярно страждають від безпідставних обшуків, впровадженням Єдиної системи е-взаємодії між держреєстрами та новим законодавством щодо формування індустріальних парків. Щоправда, з термінами цих обіцянок очільник уряду так і не визначився.

Серед парламентарів відзначився народний депутат України Мустафа Найєм («Блок Петра Порошенка»), додавши до свого переліку ще 6 обіцянок. Причому три з них він одрвзу ж встиг провалити.

Зокрема, Найєм збирався віддати свій голос за медичну реформу та закон про реінтеграцію Донбасу. Проте вже наступного дня після сказаного депутат утримався від голосування щодо реінтеграції. Медреформу він підтримав лише частково. На своє виправдання нардеп заявляв, що під час голосування за другий проект закону №6327 в нього не спрацювала картка. Як довідолася «Слово і Діло», він навіть збирався написати заяву для врахування його позиції під час голосування, однак так і не зібрався.

Очевидно, блокувати трибуну ВРУ Найєм також не наважився.

Сподіваємося, що принаймні решту жовтневих обіцянок щодо скасування депутатської недоторканності, зміни виборчої системи та створення антикорупційного суду Найєм зможе виконати.

Також чимало обіцянок отримали мешканці Дніпропетровщини від голови ОДА Валентина Резніченка. Він роздав за місяць 9 обіцянок. Зазначимо, що серед українських губернаторів Резніченко входить до п'ятірки найвідповідальніших.

Валентин РезніченкоГолова Дніпропетровської обласної державної адміністрації
Резніченко пообіцяв забезпечити школу в смт Межова навчальним обладнаннямСказано 26 жовтня 2017 р.Статус обіцянки: Виконано

Щоправда, виконання більшості своїх жовтневих обіцянок губернатор відклав на наступний рік: реконструкцію очисних споруд у П'ятихатках, ремонт 4 вулиць у місті Покров, нову зону відпочинку на місці засміченої балки Кандибіна в Кривому Розі, відкриття дитячих садків у смт Ілларіонове та селі Обухівка.

Зате оцінити реконструкцію насосно-фільтрувальної станції в місті Покров місцеві мешканці, ймовірно, зможуть уже до Нового року.

А ось міський голова Івано-Франківська Руслан Марцинків переплюнув за кількістю сказаного навіть самого Гройсмана. 16 обіцянок – рекорд жовтня 2017 року.

Руслан МарцінківМіський голова Івано-Франківська
Марцінків має намір реставрувати 20 пам'яток культурної спадщини міста до 2019 рокуСказано 19 жовтня 2017 р.Статус обіцянки: Не виконано

Проте мер очевидно не звик окреслювати терміни виконання обіцяного. Тож цілком можливо, що виконання 11 з 16 обіцянок іванофранківці можуть чекати досить довго. Не дивно, що Марцінків – на другому місці серед мерів за кількістю обіцянок у процесі.

Інші 5 обіцянок Марцінків планує виконати вже в 2018 році. Наприклад, розробити комплексну програму оновлення ліфтів. Також може пощастити мешканцям вулиці Республіканської з асфальтуванням дороги, мешканцям двох будинків – з їх утепленням, а також з облаштування подвір'я за адресою Стуса-Вовчинецька.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: