«Рюкзаки Авакова»: як завершиться справа та в чому дилема для НАБУ

Читать на русском
Віталій Куликполітичний експерт

Справа Авакова має політичну складову, хоча зараз САП та НАБУ намагаються говорити, що це процесуальна процедура, що все так співпало, з’явилася певна інформація тощо.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик, оцінюючи активізацію діяльності антикорупційних органів та справу щодо Олександа Авакова.

«Наразі справа Авакова перебуває в підвішеному стані, згодом у суді озвучать якісь нові епізоди, хоча з 2014 року все було давно відомо. Розмова, розшифровка відео – все це було давно. Чеботар був зафіксований в інших корупційних епізодах, але чомусь його не чіпали. Так само жодних питань не мали до сина Авакова, а зараз раптом вони виникли», – констатував Кулик.

За його словами, є дані, що справа реанімувалася за три дні, а попередньо в САП негласно заявляли, що ніхто цю справу більше не чіпатиме, незважаючи на те, що є докази й свідчення.

«Раптом за три дні справа реанімується, починаються слідчі дії, затримання. Тут більше політики, аніж готовності довести справу до кінця», – додав Кулик.

Він зазначив, що коли будуть досягнуті певні домовленості між Аваковим та Порошенком, про справу можна буде забути .

«Знайдуться якісь нові обставини, деталі, які просто припинять судове розслідування й знищать судову перспективу», – уточнив експерт.

Велика зарплатня проти корупції: скільки тепер отримують українські чиновникиПісля вибору курсу на Європу і в рамках боротьби з корупцією головним механізмом її запобігання стало підвищення зарплатні.

На його переконання, вся проблема в тому, що антикорупційна діяльність надто сильно перемішана з політикою.

«За великим рахунком, структури, які боряться з корупцією, перетворилися на інструменти політичного тиску. Говорити, що НАБУ є повністю незалежним від політичних впливів, поки складно», – пояснив Кулик.

Радше можна говорити про політичну вибірковість і лояльність, додав він.

«Ця лояльність інколи проявляється до активістів антикорупціонерів, угруповань Саакашвілі, а інколи – до певних запитів з боку Банкової. Або ж навпаки – може бути меседж із Вашингтона й вони вже не будуть лояльними до Банкової, а вживатимуть заходів проти «любих друзів» Порошенка. Вибіркова лояльність створює ілюзію незалежності, ніби немає «священних корів», але за саме це й має місце», – резюмував Віталій Кулик.

Детальніше про корупцію в МВС – у матеріалі за посиланням.

Раніше журналісти «Слова і Діла» з’ясували, скільки тепер отримують українські чиновники.

Нагадаємо, за попередніми даними, «рюкзаки Авакова» пошили за 555 гривень, а закупили – по 2899.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: