Справа сина Авакова: як діє суд та чи будуть зміни в коаліції

Читать на русском
Володимир Цибулькополітолог

Річ у тім, що інкримінується групова дія, а також є багато запобіжників. Сторона захисту може скористатися цим.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Володимир Цибулько, оцінюючи справу проти сина Авакова й Сергія Чеботаря та її наслідки для коаліції в зв’язку із заявами про відсторонення голови МВС.

«Формування цін закупівлі та формування умов тендера – дуже суперечлива ситуація. Зрозуміло, що саме в таких ситуаціях суд діятиме дуже обережно. По суті, це ми й побачили», – констатував експерт.

Одного винного в цьому сценарії немає, уточнив політолог.

«Довести в суді факт злочину буде дуже складно. Саме тому суд уже повівся досить делікатно з обвинуваченими. Доказів провини недостатньо», – припустив Цибулько.

«Крім того, справа не лише в синові Авакова, задіяний ще й заступник міністра. Історія з відеозйомкою в кабінеті вже давно була в інформаційному просторі. Через це не реагувати, не діяти та не доводити справу до логічного завершення НАБУ не могло. Відкритим залишається питання судових перспектив», – продовжив він.

За його словами, тут слід врахувати, що й ситуація, коли здійснювалась оперативна зйомка, була складною.

Порошенко vs. МВС: три версії, чому взялися за сина АваковаСину Арсена Авакова сьогодні оберуть запобіжний захід у справі про закупівлю рюкзаків МВС, яку понад рік не могли розслідувати. У НФ вже заявили про політичні мотиви АП, а тим часом сам президент здійснює робочий візит до ОАЕ. Про конфлікт МВС із АП міркували експерти.

«Є ще зовнішні обставини, за яких проводився тендер. Тому перекладати механічно всі події лише на букву закону також буде складно», – додав політолог.

В будь-якому разі, на його думку, незважаючи на резонанс справи та заяви щодо відсторонення Авакова, в коаліції навряд чи будуть зміни.

«Малоймовірно, що будуть зміни. По-перше, на дострокових виборах є загроза перемоги реваншистських сил, які можуть переглянути зовнішньополітичний курс країни, реформи. Тут багато ризиків, але вони лише зміцнюють коаліцію», – пояснив експерт.

Тим більше було роз’яснення Венеційської комісії, що коаліція з необхідним числом голосів потрібна лише на момент проголошення створення уряду, нагадав він.

«Тобто якщо уряд працює, то звідки беруться голоси, яким чином проводяться законопроекти – це вже не так важливо», – резюмував Володимир Цибулько.

Нагадаємо, суд відпустив Олександра Авакова та Сергія Чеботаря під особисте зобов'язання й зобов'язав здати всі паспорти до Державної міграційної служби.

Самі підозрювані й міністр внутрішніх справ назвали справу політично мотивованою.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: