Радник голови МВС розповів, чи дозволить парламент використовувати вогнепальну зброю

Читать на русском
Антон Геращенко каже, що законопроекти, які легалізують зброю, навряд чи отримають підтримку в залі Верховної Ради.
Антон ГеращенкоФото з відкритих джерел

Законопроекти, які регламентують порядок користування вогнепальною зброєю цивільного призначення, включені до порядку денного поточної сесії Верховної Ради, навряд чи отримають підтримку зали.

Таку думку висловив «Слову і Ділу» народний депутат, радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко, коментуючи ймовірність затвердження закону, що легалізє в тому числі короткоствольну зброю.

Нагадаємо, до порядку денного поточної сесії Верховної Ради внесені два законопроекти, що регламентують порядок користування цивільною зброєю та боєприпасами. Законопроект «Про вогнепальну зброю цивільного призначення» (№1135), поданий народним депутатом Сергієм Капліним, передбачає узаконення права на придбання та використання вогнепальної зброї цивільного призначення, в тому числі короткоствольної. Законопроект передбачає також право на використання зброї для самозахисту, яке не може бути обмежене або скасоване. При цьому порядок придбання зброї не базується на дозвільних засадах: право на оформлення документа на володіння зброєю надається продавцю.

Альтернативний законопроект «Про цивільну зброю і боєприпаси» (№1135-1), поданий групою авторів на чолі з позафракційним Андрієм Іллєнком, передбачає класифікацію цивільної зброї та боєприпасів. Перша категорія – пневматична зброя калібру до 4,5 мм і швидкістю польоту метального елемента до 100 м/с і вогнепальна зброя під патрон «Флобера» калібру до 4,5 мм та боєприпаси до неї. Придбання такої зброї не вимагає дозволу. Решта три категорії, в тому числі короткоствольна нарізна і гладкоствольна зброя, довгоствольна, газова пневматична калібром більш ніж 4,5 мм і швидкістю польоту метального елемента понад 100 м/с; під патрон «Флобера» калібру понад 4,5 мм і боєприпаси до неї потребують дозволу. Як припускає законопроект, дозвіл має видавати орган виконавчої влади, який реалізує державну політику у сфері державної реєстрації прав на зброю, за місцем реєстрації фізичної особи протягом п'яти робочих днів із дня подання необхідних документів.

Легалізація зброї: величезні ризики для владиЖурналіст Максим Кречетов розповідає про ризики для влади внаслідок легалізації вогнепальної зброї.

Обидва законопроекти подані до парламенту ще в 2014 році. Головне експертне управління ВР рекомендувало ухвалити обидва законопроекти в першому читанні й у процесі підготовки до другого усунути наявні недоліки. При цьому альтернативний проект визнаний експертами «більш досконалим і краще пропрацьованим». Проте експерти рекомендували авторам перед подачею проекту до зали узгодити його з МВС, Мін'юстом і Міністерством охорони здоров'я «або принаймні отримати їхні зауваження й пропозиції щодо положень проекту».

При цьому Геращенко зазначив, що фахівці МВС не брали участі в доопрацюванні документа.

«Я думаю, законопроекти на цю тему, зареєстровані в парламенті, не будуть ухвалені. Коли вони будуть внесені до зали, кожен депутат, звичайно, буде визначатися самостійно. Але я думаю, ні за один, ні за другий проект голосів сьогодні немає», – сказав народний депутат.

Нагадаємо, 21 жовтня в Києві був затриманий командир добровольчого батальйону ОУН Микола Коханівський, який під час бійки застосував травматичну зброю. Сьогодні залу суду, де розглядається справа Коханівського, намагалися штурмувати.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: