Вбивство Аміни Окуєвої: чеченський слід, ФСБ і роль українських спецслужб

Читать на русском
Олег Ліснийполітолог

Аміна Окуєва була досить обережною людиною й свою безпеку гарантуваласама, розуміючи, що її життя постійно перебуває під прицілом ворога.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог, віце-президент аналітичного центру «Політика» Олег Лісний, оцінюючи трагічне вбивство Героя України й добровольця батальйону «Київ-2» Аміни Окуєвої.

Версії та почерк убивства

«Почерк вбивства дійсно властивий спецслужбам РФ. Ми розуміємо, що маємо справу з державою-терористом, яка й застосовує методи банального терориста. Вбивають тих, про кого говоритимуть, резонансних персон», – констатував Лісний.

«Тому не варто категорично відкидати версію, що це помста кадировців. Тут якраз потрібно чітко розрізняти людей на чеченців – горду націю – і кадировців, найнятих Путіним. Може бути і особиста образа, і все що завгодно», – додав фахівець.

Потрібно розуміти, що ФСБ Росії та чеченські головорізи – це різні речі. Це дві держави. Вони можуть і не пов'язувати свої дії. Чеченський слід, ФСБ, помста – може бути все що завгодно.

Абсолютно безглуздою й абсурдною виглядає версія, що трагедія могла бути пов'язана з бізнесом, акцентував він.

«Це просто блюзнірство. Загинув воїн. Не барига», – уточнив експерт.

На його думку, більш тверезо виглядає версія, що дивитися потрібно в бік РФ.

Теракти в Україні: чому підриви триватимутьНа думку експертів, успішній профілактиці терористичних актів заважає роз'єднаність українського суспільства, яке байдуже ставиться до терористичних атак.

«Україна перебуває в стані війни. Противник показав, що гинуть найкращі, й вони не захищені. Це спосіб посіяти паніку серед населення, яке дивиться телевізор, читає пресу. Нагнітання чергової «зради» може зачепити когось», – пояснив експерт.

Провина українських спецслужб: захист Окуєвої

За його словами, в цій трагедії не варто беззастережно звинувачувати українські спецслужби.

«Звичайно, це трагедія. І зараз ми чуємо тези про те, як наші спецслужби примудрилися не передбачити, не попередити», – зазначив фахівець.

«Окуєвій та Осмаєву пропонували охорону. Але за законодавством, окрім посадових осіб, які зобов'язані бути під охороною, громадянин, якому пропонується захист, має право відмовитися», – нагадав Лісний.

Аміна Окуєва була дуже добре підготовлена ​​у військовому плані. Вона показала і на фронті, і за його межами, що зможе за себе постояти. Але річ у тім, що коли ти один стоїш проти величезної машини, якою є путінська Росія, шансів вижити навіть у бункері мало.

«Просто нереально було розставляти всюди машини, прочісувати ліс. Тому розмови про те, що спецслужби винні й погано працюють, є некоректними», – підкреслив експерт.

Нерівний бій

Йде нерівний бій, тому що є приклади найкращих спецслужб світу, наприклад, ЦРУ, але теракти все одно відбуваються, зазначив політолог.

«Спецслужби все одно реагуватимуть уже на те, що сталося», – додав він.

«Вони знали, де їхатимуть, як саме. Та й узагалі, потрібно розуміти, що такі держави-терористи, як РФ, якщо вирішують щось зробити, то дуже складно сховатися. А Окуєва, за великим рахунком, особливо й не ховалася», – резюмував Олег Лісний.

За останніми даними, правоохоронні органи схиляються до версії роботи спецслужб РФ. Поліція розцінює трагедію як замовне вбивство.

Нагадаємо, в червні вже був скоєний замах на чоловіка Аміни Окуєвої Адама Осмаєва.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: