Виплата «боргу Януковича» РФ: чого очікувати та якою є позиція Заходу

Читать на русском
Василь Юрчишин

Українська сторона пропонувала і реструктуризацію, і виплату частинами, розглядалися різні варіанти, тому не можна сказати, що ця заява несподівана.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин, оцінюючи заяву Мінфіну РФ про готовність вести переговори з Україною щодо виплати «боргу Януковича».

«Такого роду питання, коли одна сторона не погоджується з вимогою іншої, завжди мають тривалу історію судових процесів, якщо сторонам не вдається домовитися й знайти компроміс. Не варто забувати, що в міжнародній практиці повернення боргів є обов'язковою процедурою. Але наш випадок складніший, оскільки потрібно врахувати, що РФ – агресор», – зазначив Юрчишин.

Він підкреслив, що в умовах агресії передача будь-яких ресурсів РФ не знайде ані розуміння, ані підтримки як у політикумі, так і в суспільстві.

«Так само й міжнародні партнери розуміють позицію України, тому навряд чи наполягатимуть на обов'язковості та безумовності виплат найближчим часом. Тим більше важливо, що санкції проти РФ продовжуються, як і підтримка України з боку ЄС, США, Канади та інших розвинених країн», – додав економіст.

Якби Україна зважилася на виплати, то навряд чи це сприймалося б як природний процес, уточнив він.

З якими боргами Україна підходить до опалювального сезонуОсінь Україна зустріла з майже 7,5-мільярдним боргом за опалення й гарячу воду – не допомогли навіть субсидії. Показуємо, де та скільки заборгували.

На його думку, переговори мають місце, але за умови консультацій із Заходом і лише з метою знайти прийнятне рішення.

«Зазвичай це тривалі процеси, як і судові тяжби. Навряд чи варто чекати швидких рішень», – припустив експерт.

Також, за його словами, навіть у разі рішення про виплату боргу ресурси для цього Україна має.

«Міжнародні резерви зміцнилися, дефіцит бюджету не є настільки критичним, як це було в попередні роки, є кроки з випуску єврооблігацій. З фінансової точки зору ситуація не виглядає безнадійною», – пояснив фахівець.

«Найближчим часом не варто очікувати рішень, тим більше спрямованих на негайну виплату», – резюмував Василь Юрчишин.

Нагадаємо, Лондонський суд має ухвалити рішення щодо виплати боргу наступного року.

Раніше Україна відмовлялася виплачувати борг Росії, а президент Петро Порошенко заявив, що вважає кредит на 3 мільярди доларів хабарем Януковичу від Кремля.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: