З якими боргами Україна підходить до опалювального сезону

Читать на русском

Осінь 2017 року Україна зустріла з майже 7,5-мільярдним боргом населення за такі комунальні послуги, як опалення та гаряче водопостачання. Якщо бути точними, то станом на 31 серпня сукупний борг сягав понад 7,442 млрд грн, а це на 2,476 млрд грн більше, ніж торік. На жаль, субсидії змогли лише частково нейтралізувати удар по бюджетах громадян і, як наслідок, масову недоплату коштів за рахунками за комунальні послуги.

«Слово і Діло» вивчило відкриті дані за всіма регіонами країни, щоб показати, де та скільки населення не заплатило за спожиті гарячу воду й тепло і який обсяг субсидій при цьому був виплачений державою.

Так, найбільша заборгованість за опалення й гаряче водопостачання станом на кінець серпня була зафіксована в Києві – 1,481 млрд грн. При цьому субсидій місто отримало на 179,9 млн грн. Окремо додамо дані Київської області: сума боргу складає 185,1 млн грн, виділених субсидій – 128,6 млн грн.

Другий показник за заборгованістю за опалення й гарячу воду в Харківської області. Там населення недоплатило за тепло й гарячу воду 1,466 млрд грн. Субсидій же харків’яни отримали минулого опалювального сезону на 196,8 млн грн.

Третім регіоном, де борг за цими показниками перевалив за мільярд, виявилася Дніпропетровська область. Там сума неоплачених послуг із гарячого водо- і теплопостачання на кінець серпня становила 1,346 млрд грн. При цьому субсидії тут оформлювали значно активніше, ніж у решті регіонів країни: їх сума склала 230,4 млн грн.

Як видно з інфографіки «Слова і Діла», області, де субсидій за опалювальний сезон 2016/2017 було видано більше, ніж накопичилося боргів, здебільшого сконцентровані на заході України. Виняток становлять лише Кіровоградська, Полтавська, Чернігівська та Сумська області.

Нагадаємо, станом на кінець серпня 2017 року сукупний борг українців за всі житлово-комунальні послуги склав 27,2 млрд грн.

Раніше «Слово і Діло» наглядно показало, як із 18 серпня змінилися правила нарахування субсидій.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: