По той бік лінії розмежування: жителі окупованих територій мерзнуть і збирають гроші на харчі

Читать на русском

Як розповіли Слову і Ділу анонімні джерела з ОРДЛО, населення республік страждає від браку вугілля йвисоких цін.
Ілюстраційне фотоФото з відкритих джерел

На території так званих республік Донбасу посилилися проблеми з опаленням і соціальними виплатами.

«Слово і Діло» на умовах анонімності поспілкувалося з жителями «ЛНР» і «ДНР», які розповіли, які насправді там справи з цінами.

За словами 63-річної мешканки Луганська, після 20 років вислуги її пенсія в «ЛНР» становить близько 2 тисяч російських рублів (близько 930 гривень). На ці гроші жінка не може придбати ані медикаменти, ані харчі. Кілограм твердого сиру коштує там 415 рублів (близько 193 гривень), а кілограм докторської ковбаси – 290 рублів (близько 135 гривень).

«Мої діти живуть у мирному українському місті. Я не поїхала, бо дивлюся за квартирою й хочу дожити життя в рідному місті. Якби не їхні передачі продуктів через знайомих, які їздять туди-сюди, напевно, давно померла б», – говорить пенсіонерка.

Крім того, жителі так званих республік скаржаться на підробку продуктів. За словами жителів Луганська, майже всі сигарети мають незрозумілі акцизні марки, а запах після куріння залишається ще на 20-30 хвилин. Так, в одному з тематичних пабліків у соцмережі «ВКонтакте» пишуть, що пачка Richmond коштує 45 російських рублів (близько 21 гривні), але після нього важко дихати й на пальцях залишаються сліди смоли.

Як і раніше, жителі «ЛНР» і «ДНР» масово збирають гроші на соціальну допомогу. На форумах і групах у «ВКонтакте» деякі жителі «республік» збирають на найважливіше – медикаменти, речі й харчування.

Рівень життя в ОРДЛО й на неокупованій території: порівняння заробітків і цінЗарплати і пенсії в окупованих районах Донецької й Луганської областей суттєво нижчі, ніж на підконтрольній українському уряду території, а ціни – навпаки вищі.

Також тематичні пабліки заблокованої в Україні російської соцмережі рясніють обговореннями видачі в «ДНР» грошових компенсацій на побутове вугілля. Виявляється, значна частина населення Донбасу досі топить печі вугіллям, тому певним групам населення урядом так званої республіки призначені пільги. Так, вугілля мають видати шахтарям, пенсіонерам, багатодітним сім'ям і родичам загиблих на боці «ДНР». Утім, мешканці тимчасово окупованої Горлівки жодної «вугільної допомоги» поки що не отримували.

«Мої батьки навідріз відмовилися виїжджати з «ДНР». Кажуть, що помруть там, де народилися. Живуть на околиці Горлівки в приватному будинку, топлять дровами. Обоє – пенсіонери й ветерани праці, але жодних паїв побутового вугілля не отримували. Мама днями радісно розповідала, що «уряд ДНР» виділив на це 43,5 мільйони російських рублів, але я не вірю, що їм щось дадуть», – розповіла нам 42-річна переселенка, що живе зараз у Києві.

Нагадаємо, 27 жовтня на територію ОРДЛО прибув черговий, 70-й російський «гумконвой». Перевірити вміст кузовів автомобілів, у яких нібито приїхала «гуманітарка», ясна річ, не видається можливим.

Раніше віце-спікер парламенту Ірина Геращенко розповіла, навіщо російським військовим на Донбасі видають «документи громадян» невизнаних республік.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: