В уряді розповіли, коли почнеться ліквідація «Нафтогазу»

Читать на русском
Кістіон заявив, що для початку ліквідації Нафтогазу потрібно провести відділення функції транспортування газу від компанії.

Дата остаточного рішення Стокгольмського арбітражу за справами щодо контрактів купівлі-продажу та транспортування газу між НАК «Нафтогаз України» та російським «Газпромом» стане відправною точкою для початку ліквідації «Нафтогазу».

Про це в інтерв'ю «Економічній правді» розповів віце-прем'єр-міністр Володимир Кістіон, передає «Слово і Діло».

«Я вважаю, що потрібно провести демонополізацію. НАК може залишитися як юридична особа в сегменті газового ринку й працювати як газовий дистриб'ютор на рівних умовах з іншими компаніями», – сказав Кістіон.

Він зазначив, що для початку ліквідації «Нафтогазу» потрібно провести відокремлення функції транспортування газу від компанії, а для цього потрібно дочекатися рішення Стокгольмського арбітражу.

«Будь-який процес має бути еволюційним. Передусім нам потрібно завершити анбандлінг – від'єднання діяльності з транспортування газу. Потім слід відділити «Укргазвидобування», а НАК може існувати як трейдер, це його право. Процес відокремлення активів від «Нафтогазу» пов'язаний із розглядом судового спору в Стокгольмі. Щойно буде рішення, з'явиться відповідь на це запитання (термін ліквідації «Нафтогазу» – ред.)», - додав Кістіон.

Екс-міністр енергетики щомісяця отримує пристойні гонорари від «Нафтогазу»Екс-голова Міненерговугілля Володимир Демчишин отримує пристойні гонорари від «Нафтогазу», будучи членом наглядової ради.

Він висловив думку, що йдеться не про ліквідацію «Нафтогазу» та всіх компаній, які до нього належать, а лише про ліквідацію надбудови.

«Йдеться лише про ліквідацію надбудови. Що вона виробляє? Знаєте, скільки грошей вона витрачає на своє утримання? 1,8 мільярда гривень на рік. Це адміністративні витрати на одну лише надбудову», – зазначив Кістіон.

Він також анонсував, що відокремлення ГТС від «Нафтогазу» відбудеться протягом максимум трьох місяців, однак якщо «Нафтогаз» програє в Стокгольмі, процес відбудеться ще швидше.

«Ми проведемо його ще швидше. Якщо в Стокгольмі все буде добре, ситуація на ринку газу в 2018 році кардинально зміниться», – констатував віце-прем'єр-міністр.

Також Кістіон назвав умову, за якої Україна зможе відновити закупівлю газу в РФ.

Крім того, Кістіон вважає, що у так званій формулі «Роттердам+» нема порушень.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: