Ситуація на Донбасі: навіщо Кремль лякає ескалацією

Читать на русском
Іван Якубецьвійськовий експерт

Те, що час від часу в зоні АТО відновлюється активність, не означає, що існує ризик реальної ескалації. Це просто вже традиційний для РФ засіб тиску.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів військовий експерт Іван Якубець, оцінюючи дані штабу АТО про загострення ситуації на Донбасі та збільшення обстрілів з боку бойовиків.

«РФ потрібно демонструвати активність на фронті, щоб впливати на політичні рішення, які проходять в Україні, а також впливати на розвиток зовнішньополітичного курсу. Крім того, невдовзі президентські вибори в РФ. А поки вибори не завершаться, Путін не схаменеться й буде залякувати ескалацією. Тому до цієї ситуації, на жаль, Україні доведеться звикати», – зазначив Якубець.

Ця активність не стільки військова, скільки військово-політична, підкреслив експерт.

«Через військове загострення ситуації на лінії розмежування Кремль намагається впливати на політичне рішення. Тим більше, що наразі очікується візит Волкера в Україну, а потім зустріч із Сурковим. Все в одному ланцюжку. Це тиск на політичні рішення», – пояснив фахівець.

Волкер, Сурков і Донбас: основне завдання посланника США та козирі УкраїниПісля переговорів із Сурковим у Держдепі висловили намір поспілкуватися з українським урядом. Що стане предметом переговорів та до чого готуватись Україні, міркували разом з експертами.

За його словами, те, що відбувається з боку бойовиків, мало нагадує бойові дії. Він уточнив, що бойові дії проводять з активним переміщенням бойових з’єднань частин підрозділів.

«А там немає жодних масштабних переміщень. Так, є стрілянина, напруга, це також елемент війни, але не тієї, що можна назвати повномасштабною. На сьогодні війна перетворилася – як нашими політиками, так і РФ, і зовнішніми партнерами – на чинник, який впливатиме на політичні рішення», – резюмував Іван Якубець.

Детальніше про те, що відбувається в зоні АТО, читайте за посиланням.

Нагадаємо, на 27 жовтня запланований візит Курта Волкера до Києва для обговорення питання введення миротворців на Донбас.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: