Волкер, Сурков і Донбас: основне завдання посланника США та козирі України

Читать на русском
Олег Саакянполітолог

Візит Курта Волкера є доволі очікуваним, зважаючи на те, що спецпредставник Держдепу неодноразово заявляв, що без України вирішувати українську долю ніхто не буде. Відповідно, це послідовна дія, яка виглядає логічною.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог, голова Єдиного координаційного центру «Донбас» Олег Саакян, оцінюючи запланований візит спецпредстваника США Курта Волкера до Києва.

«Ймовірно, основним предметом переговорів буде інструмент миротворців для Донбасу. Можливо, ми дізнаємося, з якими саме ініціативами виступають США, які мають очікування від зустрічі із Сурковим, узгодять ці очікування з Україною, з’ясувавши, які конкретно пропозиції має Київ. Волкеру потрібно зрозуміти, яке поле компромісу, маневрів є прийнятними для України, щоб він більш суб’єктно міг спілкуватися із Сурковим. Оскільки, скоріш за все, перші зустрічі проходили в форматі «а доведіть, що ви впливаєте», – зазначив Саакян.

Він припустив, що для Волкера в цій ситуації візит до Києва може бути додатковим капіталом у перемовинах із Сурковим, коли він може сказати, що все вже узгоджено, розуміючи наші позиції.

Політолог підкреслив, що ця зустріч буде цікавою як для України, так і для США.

Миротворці ООН в Європі: куди відправляли й чого досягли?Ми вирішили відстежити, в які країни Європи вводилися миротворці ООН і як вони вплинули на результат конфлікту.

«Україна має певні козирі, починаючи від даних зі сходу країни щодо активності на окупованих територіях, на лінії зіткнення. Крім того, ті ж позиції, які вже були узгоджені щодо місії ООН: миротворці не можуть вводитися на лінію зіткнення. Волкер так само акцентував на цьому, бо це не вирішить, а посилить конфлікт», – додав експерт.

На його думку, є низка питань, які можуть стати полем для компромісу та перемовин, а, відповідно, їх узгодження є необхідним.

«Якщо домовляться без Києва, то ніхто тоді не зможе гарантувати, що ці поступки виконуватимуться. Також це потрібно для того, щоб РФ відмовилася від певних зазіхань і надала гарантії виконання домовленостей», – резюмував Олег Саакян.

Додамо, Курт Волкер має прибути в Україну 27 жовтня. Відразу після переговорів з українським урядом має відбутися зустріч Волкера із Сурковим.

Останні переговори представника Держдепу із Сурковим відбулися на початку жовтня в Белграді. Тоді зустріч завершилася без досягнення конкретних домовленостей.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: