Реінтеграція Донбасу: як у Кремлі відреагували на ухвалені в Україні закони

Читать на русском
У Кремлі вважають, що закон про реінтеграцію Донбасу має декларативний характер і його формулювання є неприйнятним.

Формулювання українського законопроекту про реінтеграцію Донбасу «ані де-юре, ані де-факто є неприйнятним».

Про це повідомив журналістам у п'ятницю прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков, відповідаючи на запитання про два законопроекти щодо Донбасу, які були внесені до Ради, пише «Слово і Діло» з посиланням на [РІА «Новости»](https://ria.ru /).

Реінтеграція ОРДЛО: як повертатимуть Донбас і до чого це призведеЗаконопроект про реінтеграцію Донбасу, внесений до ВР, уже викликав чимало суперечок і дискусій. У чому полягає його небезпека для країни, з'ясовували експерти.

«Цей закон, він має, наскільки ми розуміємо й наскільки маємо інформацію про цей поки що законопроект, він має дуже декларативний характер. Там міститься стаття, де Російська Федерація називається агресором. І також там не міститься жодної згадки про Мінські домовленості», – говорить Пєсков.

За словами речника Кремля, «такі формулювання для Росії неприйнятні, а законопроекти містять юридичні суперечності».

«Суто з юридичної точки зору – безумовно, таке формулювання ані де-юре, ані де-факто не може бути для нас прийнятним. Але і з юридичної точки зору, звичайно, це суперечить і букві, і духу Мінських домовленостей. тому що такої дефініції в Мінських домовленостях немає. І російська сторона є підписантом, а саме гарантом цих Мінських домовленостей», – заявив Пєсков.

На думку прес-секретаря Путіна, закон має декларативний характер.

Крім того, за його словами, другий законопроект (про продовження особливого порядку місцевого самоврядування в ОРДЛО) є більш важливим.

«Там же є ще один законопроект, який уже йде в руслі продовження особливого статусу Донбасу. Ось це вже важливий законопроект. Тому що закінчення терміну дії попереднього закону про особливий статус, звичайно, викликало у всіх занепокоєння», – сказав Пєсков.

Він також заявив, що РФ «зберігає свою прихильність Мінським домовленостям, як і раніше, вважає їх безальтернативним фундаментом, на основі якого можна принаймні надалі намагатися виходити хоч на якісь намітки врегулювання».

Нагадаємо, що Верховна Рада 6 жовтня підтримала в першому читанні законопроект президента Петра Порошенка про реінтеграцію Донбасу, в якому Росія визнається державою-агресором, а також продовжила на рік особливий порядок місцевого самоврядування на Донбасі, але лише за умови виведення Росією військ і техніки з окремих районів Донецької та Луганської областей.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: