Мігранти з України в ЄС: що стане головною загрозою для країни

Читать на русском
Тарас Березовецьполіттехнолог

Одна з головних проблем України, яка найближчим часом стане проблемою номер один, – це депопуляція. Іншими словами, масовий виїзд українців на роботу до інших країн.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав політтехнолог Тарас Березовець, передає «Слово і Діло».

«Цифри приблизно такі. В Росії працюють від 3 до 3,5 мільйонів українців. В Європі таких, за одними показниками, понад 3,5 мільйони, за іншими даними – близько 7 мільйонів ​​громадян. Якщо сюди додати США та Азію, отримаємо ще близько 2 мільйонів громадян. Разом близько 12 мільйонів українців, які працюють за кордоном», – повідомив експерт.

При цьому він нагадав, що останній перепис населення в Україні проводився ще за президентства Кучми, в 2001 році.

Також, зазначив політтехнолог, у цьому контексті не варто забувати про показники тимчасово окупованих територій – 4 мільйони на Донбасі та 2,5 мільйони в Криму.

«Спроби провести новий перепис наштовхуються на спротив в уряді через субсидії», – додав він.

До яких країн українці можуть подорожувати без віз?Ми вирішили наочно показати, до яких країн світу сьогодні українці можуть потрапити без візи й громадяни яких країн їздять без віз в Україну.

За його словами, є припущення, що якщо раніше їхали захід і центр країни, то тепер масово поїхав південь – Миколаїв і Херсон.

«Зупинити процес уже неможливо через різницю зарплат. Максимум, що можна придумати – як його пригальмувати. В першу чергу через мікрокредитування малого бізнесу, реалізацію масштабних інфраструктурних проектів», – підкреслив Березовець.

На його думку, в цій ситуації є ще один величезний мінус, пов'язаний із занепадом припливу коштів від гастарбайтерів.

«Раніше один мінібус віз в Україну родичам близько 30-40 тисяч євро готівкою. Зараз потік впав до 3-4 тисяч євро на машину. Чому? Нікому стало везти гроші. Люди перебираються цілими сім'ями, забираючи дітей», – констатував політтехнолог.

Підсумовуючи, він не виключив, що вирішувати проблему можуть непопулярними методами – завезенням робітників із країн СНД та Південно-Східної Азії.

Як змінювався рівень безробіття та демографічні показники за останні п'ять років – у матеріалі «Слова і Діла» за посиланням.

Раніше аналітики порталу з'ясували, до яких країн українці можуть їздити без віз.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: