Німеччина зробила заяву щодо вироку Чийгозу

Читать на русском
У Німеччині вважають, що вирок Чийгозу демонструє подальше згортання прав кримських татар на півострові від моменту його анексії Росією.

Засудження до восьми років ув’язнення заступника голови Меджлісу Ахтема Чийгоза свідчить про подальше згортання прав кримських татар на окупованому Росією півострові.

Про це ідеться в заяві уповноваженої з прав людини Федерального уряду Німеччини Бербель Кофлер на сайті німецького МЗС, передає «Слово і Діло».

Захист Чийгоза подав дві апеляціїЗахист заступника голови Меджлісу Ахтема Чийгоза оскаржив вирок кримського окупаційного суду й наполіг на скасуванні вироку.

«Я обурена засудженням заступника голови Меджлісу кримських татар так званим «Верховним судом» анексованого Росією Криму до тривалого терміну позбавлення волі», – заявила Кофлер.

За її словами, судове рішення демонструє подальше посилення згортання прав кримських татар на півострові з моменту його анексії Росією.

«Ахтем Чийгоз виступав на захист територіальної цілісності України. Не можна допустити, щоб людей заарештовували та засуджували, тому що вони висловлюють свою політичну думку», – наголосила Кофлер.

Вона підкреслила, що це суперечить усім принципам верховенства права, зокрема Міжнародному пакту про громадянські і політичні права, який Росія також ратифікувала.

Стало відомо про подальші дії України щодо звільнення ЧийгозаУкраїнська влада буде домагатися екстрадиції Чийгоза до України після набуття вироком суду законної сили.

Кофлер вказала на рішення Міжнародного суду ООН, який зобов’язав Росію припинити дискримінацію національних меншин.

«Права кримських татар необхідно негайно відновити, міжнародні стандарти в галузі прав людини мають бути дотримані в повному обсязі. До цього Росію прямо закликав Міжнародний суд», – наголосила уповноважена з прав людини.

Раніше Європейський Союз закликав звільнити засудженого в окупованому РФ Криму Чийгоза.

Також МЗС Канади закликало Росію звільнити засудженого Чийгоза та інших політичних в'язнів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: