Місія ООН поспішає на допомогу: в якому складі «блакитні каски» можуть з'явитися на Донбасі

Читать на русском
Василь ВовкЕксперт з питань державної безпеки
Андрій Мішиндиректор Київського інституту мирних досліджень

Таке враження, що українська сторона подає миротворців ООН на Донбасі як якусь чарівну паличку або панацею.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт із питань державної безпеки Василь Вовк, оцінюючи заяву постпреда України при ООН Володимира Єльченка про те, що конфлікт на Донбасі буде вирішений із появою миротворців.

«Окремою темою є в принципі сама поява миротворців. Проте слід враховувати, що місія ООН лише закріпить позиції РФ. Причина в тому, що ООН – організація, де Росія займає одне з основних п’яти місць у Радбезі, й голосувати або ветувати там вона може все що завгодно. При цьому Росія формує бюджет ООН своїми внесками, тому впливатиме на організацію саме РФ, а не Україна», – констатував Вовк.

Він зазначив, що коли люди, які прийшли не з вулиці, а живуть у цьому, розуміються на дипломатичних та політичних нюансах, переконують, що миротворці прийдуть і врятують Донбас, це сприймається як дикість.

За його словами, разом з ООН постане питання складу місії.

«Місія ООН якщо й буде , то це буде російська місія ООН. І ось чому. У складі будуть росіяни та білоруси. Припустимо, що беруть і українців. Але візьмуть саме таких, що налаштовані проросійськи. І тоді питання : яка різниця – чи то росіяни, чи то українці з проросійськими поглядами? Так вирішать конфлікт?», – підкреслив він.

Директор Київського інституту мирних досліджень Андрій Мішин також акцентував, що присутність у складі миротворців білорусів та казахів є неприпустимою.

Миротворці ООН в Європі: куди відправляли й чого досягли?Ми вирішили відстежити, в які країни Європи вводилися миротворці ООН і як вони вплинули на результат конфлікту.

«У цій ситуації щодо миротворців буде застосований принцип платформи корпоративної безпеки. Тобто буде частина від НАТО, а частина – все одно від РФ. Щодо миротворців НАТО ситуація неоднозначна», – додав він.

Крім того, фахівець пояснив, що згідно з поняттям введення миротворців, потрібно визнавати сепаратистів суб'єктом переговорів.

«Там відбувається правове беззаконня, а з цими людьми потрібно вести переговори. Тому російський план – це потужний удар по нашій безпеці. Для України ситуація, навпаки, може бути програшною», – резюмував Мішин.

Нагадаємо, саме для переговорів щодо миротворців в Україну вже за кілька днів прибуде спецпредставник Держдепу Курт Волекр, який раніше застеріг, що миротворці можуть не вирішити конфлікт, а роз’єднати Україну.

Раніше автори «Слова і Діла» з’ясували, як РФ може змінити статус агресора на миротворця.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: