Стрілянина в Дніпрі – синдром АТО: Україна входить у фазу, в якій такі конфлікти повторюватимуться дедалі частіше

Читать на русском
Олександр Павліченкоексперт Харківської правозахисної групи

Інцидент у Дніпрі відображає очікування, які були висловлені вже неодноразово, з приводу того, що кількість зброї збільшується, а ті, хто воював, не просто мають зброю, а володіють навичками користування нею. Тому зараз Україна входить у фазу, коли такі конфлікти будуть відбуватимуться дедалі частіше.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт Харківської правозахисної групи Олександр Павліченко, оцінюючи інцидент у Дніпрі, під час якого загинули бійці АТО, та загальну криміногенну ситуацію в країні.

«Те, що відбувається, – не повернення в 90-ті роки, а синдром воєнного та післявоєнного часу. Так само, як про афганців говорили, що в них больовий поріг зменшений і під час бандитських розбірок вони жорстокі, можна сказати, що ті, хто пройшов через АТО, підготовлені більш жорстко до таких ситуацій», – констатував Павліченко.

«Це те ж саме, що «в’єтнамський синдром», який переживала Америка після війни наприкінці 1960-х років», – додав він.

На його думку, інцидент у Дніпрі – абсолютний прояв криміналу, в якому були задіяні бійці АТО.

Пашинському можна, простим українцям – зась. Хто обіцяв легалізувати володіння зброєюЛегалізація зброї для простого населення – питання, що вже давно порушується в українському суспільстві й щодо якого досі немає єдиної думки.

Правозахисник переконаний, що потрібно звернути увагу на належну роботу правоохоронних органів, які б забезпечували жорстке подолання всіх випадків незаконного застосування такої зброї.

«Суддя, народний депутат чи будь-хто інший не має з легкістю вимахувати зброєю. Лише за це вже має бути чи загроза в’язниці, чи позбавлення повноважень. Показовим був випадок із Пашинським», – наголосив Павліченко.

Експерт зауважив, що проблема не в легалізації зброї, а в тому, наскільки адекватно вона застосовується в суспільстві, де не працюють правила й закони. Тому, на його думку, легалізація зброї не буде регулятором, який виправить ситуацію.

«Мають бути жорсткі правила дотримання всіх тих законних норм, які на сьогодні визначені. Закони в нас нормальні, але той, хто може дозволити їх не виконувати, так і робить. Це основна проблема. Зручно їздити 90 кілометрів на годину – так і роблять. Якби за це забирали авто чи виписували штраф у розмірі тисячі євро, тоді був би інший порядок. Цього немає. Буде чи ні легалізація зброї – проблеми це не вирішить, не додасть законності, а от збільшити кількість жертв може. Йти потрібно в іншому напрямку – підвищення рівня законності», – проаналізував Олександр Павліченко.

Раніше повідомлялося, що українцям можуть дозволити вільне володіння зброєю вже з осені.

Хто з вітчизняних політиків обіцяв відстоювати право простих українців на вільне володіння зброєю, читайте в матеріалі «Пашинському можна, простим українцям – ні. Хто обіцяв легалізувати володіння зброєю».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: