Монетизація субсидій: як працює система розрахунків «живими» грошима

Читать на русском
Галина Третьяковаголова Інституту громадянських свобод

Річ у тім, що з нового року гроші не надходитимуть до домогосподарств. Це передбачено лише на третьому етапі монетизації.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповіла голова Інституту громадянських свобод Галина Третьякова, оцінюючи плани уряду запустити монетизацію субсидій у новому році.

«На сьогодні йдеться про те, що ті, хто закуповує послуги в монополістів, підлягатимуть монетизації. Докладного плану немає, а монетизацією це назвати важко», – наголосила Третьякова.

Фахівець підкреслила, що спочатку монетизація буде для постачальників комунальних послуг.

«Потім має бути створення єдиного реєстру отримувачів пільг, тому що такого реєстру наразі немає. І лише на третьому етапі буде монетизація безпосередньо для домогосподарств», – уточнила вона.

На її переконання, важливо перед тим, як створювати реєстр отримувачів субсидій та монетизувати їх на домогосподарства, вибудувати правила, кого саме субсидувати.

«Ці правила мають передбачати, що людина щонайменше складає свою декларацію, подає до податкової, де буде видно, що інших джерел для існування немає. Монетизація саме комунальних пільг має корелюватися із субсидуванням домогосподарств, у яких не вистачає коштів на існування. Лише тоді монетизувати, надавати домогосподарствам кошти, а вони вже самі розподілять їх так, щоб вистачило на всі витрати. Так має бути, але зараз монетизація – це просто гучне слово», – пояснила Третьякова.

Вона додала, що процес наразі йде так само на рівні заліку грошей, просто на рівень нижче – якщо раніше безпосередньо «живі» гроші перераховували тому, хто виробляє комунальні послуги, то зараз буде на щабель нижче – установам, які закуповують.

«Тому поки монетизація – просто гарна назва. Безпосередньо монетизації для домогосподарств немає. Так само, як і нових правил щодо тих, кого субсидувати. Навіщо людині, яка має дві автівки, наприклад, субсидія? Субсидувати потрібно не всіх, а тих, кому не вистачає коштів», – резюмувала Галина Третьякова.

Додамо, ще минулого року віце-прем’єр-міністр Павло Розенко переконував, що субсидії можна буде монетизувати або вкласти в програму з енергозбереження в 2017 році.

Нагадаємо, уряд планує розпочати монетизацію в 2018 році й проводити її поетапно.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: