Антикорупційний суд: чи допоможе новий орган викорінити хабарництво

Читать на русском
Юлія Тищенкополітолог

Ця ідея має прихильників, але є й опоненти. Президент сам донедавна виступав за антикорупційну палату, але відізвав свої ініціативи. Тим більше, що міжнародні структури наполягають саме на окремому судовому органі.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловила експерт Українського незалежного центру політичних досліджень Юлія Тищенко, оцінюючи заяву президента України Петра Порошенка про готовність схвалити законопроект про антикорупційний суд до кінця 2017 року.

«Антикорупційний суд – це європейська практика, є приклад багатьох країн, які успішно боролися з корупцією. Захід виходить із цієї ідеї. В Україні ж є низка справ, зокрема корупційних, що не мають судових вироків взагалі. Немає їх із різних причин, одна з яких – недосконалість судової системи, незважаючи на реформування. При цьому є бажання політичних сил впливати на процес», – констатувала Тищенко.

Міжнародна спільнота наполягає на тому, щоб в Україні був новий орган без корупційного шлейфу, підкреслила вона.

Антикорупційний суд: чи доб'ються його створення протестувальники під ВРЧому в Україні ніяк не можуть створити антикорупційний суд і чи варто чекати цього в найближчому майбутньому, читайте в матеріалі Максима Кречетова.

«Звісно, це збільшує шанси на справедливий суд як такий. Потенційно, можна припускати, що створення антикорупційного суду сприятиме зменшенню хабарництва, створенню системи протидії корупції», – пояснила експерт.

Вона додала, що при цьому є інша складність, зокрема судова система все одно залишається єдиною, а створення нового органу може просто створити нові проблеми в рамках корупційної чинної системи.

«Тому питання є й до системи як такої, причини приховані й у ній самій», – уточнила Тищенко.

«Це крок до підвищення ефективності винесення вироків, боротьби з корупцією. Сьогодні ми просто свідки того, що корупційні справи до вироку не доходять», – зазначила Тищенко.

За її словами, як не дивно, приклад Румунії є показовим для нас, оскільки є певні спільні політичні традиції.

Артур ГерасимовНародний депутат України
Герасимов запевнив, що БПП буде підтримувати створення антикорупційних судівСказано 22 травня 2017 р.Статус обіцянки: Виконано

«У Румунії це також сталося не за один день. Також був опір, але все ж вдалося створити систему. Діяли відповідні європейські інституції з розслідувань. Так, на них був тиск, чинник ЄС мав місце, була підтримка міжнародних організацій, при цьому й суспільство усвідомлювало, що корупція заважає розвитку країни. В підсумку вони змогли кардинально змінити ситуацію в країні. Та чи складеться так в Україні – поки відкрите питання, яке залежить від багатьох чинників», – резюмувала Юлія Тищенко.

Нагадаємо, мітингувальники під ВР висунули уряду ультиматум щодо антикорупціного суду. Між тим ще в травні в БПП пообіцяли підтримувати створення антикорупційних судів.

Які шанси запустити процес під тиском протестів – у матеріалі за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: