У Порошенка пояснили, чому Рада не зможе розглянути закон про антикорупційні суди

Читать на русском
У БПП пояснили: законопроект про антикорупційне суді не може бути розглянутий парламентом через суб'єкта подачі.
Олександр Черненко

Процедура подачі законопроекту «Про антикорупційні суди» (№6011) не відповідає вимогам Конституції, а тому проект не може розглядатися парламентом.

Таку думку «Слову і Ділу» висловив член комітету Верховної Ради з питань правової політики і правосуддя, народний депутат Олександр Черненко (фракція «Блоку Петра Порошенка»).

У Порошенка розповіли, чи буде ухвалений законопроект «Про антикорупційні суди»За словами депутата від фракції БПП Олександра Черненка, фракція не підтримає питання про розгляд цього проекту в залі.

«Наш комітет не розглядав законопроект №6011, бо в змінах до Конституції, які ми ухвалили та які набули чинності, написано, що суди створюються законопроектами, внесеними президентом України. Тому, згідно з Конституцією, законопроект про створення антикорупційного суду може внести лише президент. При цьому ми не говоримо про суть проекту, а говоримо виключно про процедуру. В цій ситуації суб'єктом подачі є народні депутати України, а значить, процедура не відповідає Конституції», – сказав Черненко.

Нагадаємо, законопроект №6011 «Про антикорупційні суди» був внесений на розгляд до парламенту групою народних депутатів, серед яких були й представники БПП – Мустафа Найєм, Сергій Лещенко та Світлана Заліщук. Документ також включений до порядку денного поточної сесії ВР.

Черненко також нагадав, що Венеціанська комісія в своєму рішенні від 6 жовтня з приводу цього законопроекту також зазначила, що проект має бути поданий президентом України.

«Так, є різночитання. Автори закону говорять, що створення антикорупційного суду – це не створення, оскільки він уже прописаний у Конституції й цей проект лише регулює діяльність суду. Але моя позиція й позиція комітету полягають у тому, що законопроект про антикорупційні суді має вноситися президентом», – зазначив народний депутат.

Нагадаємо, про те, що згідно з рішенням Венеціанської комісії, законопроект про антикорупційний суд має вноситися головою держави, раніше заявив і спікер парламенту Андрій Парубій.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: