Аудитори знайшли на «Євробаченні-2017» порушень на мільйони

Читать на русском
Ревізія виявила на організації Євробачення-2017 незаконні витрати і недоотримання коштів на мільйони гривень.

Державна аудиторська служба провела ревізію ВАТ «Національна громадська телерадіокомпанія України» і знайшла незаконні витрати і недоотримані кошти на суму в 8,6 мільйона гривень. Закупівлі на загальну суму в 468,7 мільйонів гривень проводилися з порушеннями.

Такі дані ДАСУ оприлюднила на своєму сайті, повідомляє «Слово і Діло».

«Встановлено факти незаконних витрат і недоотримання ВАТ НСТУ коштів на загальну суму 8,6 мільйона гривень, порушень при веденні бухгалтерського обліку і при проведенні процедур закупівель на загальну суму 468,7 мільйонів гривень», – йдеться в повідомленні.

Аудит проводився з 24 травня по 16 серпня 2017 року.

Ревізія встановила, що НСТУ витрачала кошти на «Євробачення» відповідно до затвердженого Кабміном кошторису і за рахунок визначених у ній джерел: бюджетних коштів, продажу квитків, спонсорів, внесків ЄМС. Власні кошти НСТУ не витрачалися.

«Аудиторам вдалося запобігти незаконним витрати на загальну суму 2,8 мільйона гривень в результаті виявлення завищених обсягів наданих послуг (робіт), які планувалися виконавцями для надання НСТУ і ще не були проведені з обліку НСТУ і не були оплачені», – зазначили в ДАСУ.

Також під час ревізії було усунуто збиток на суму 2,1 мільйона гривень. В ході перевірки аудитори встановили, що компанії-підрядники подавали на тендер некоректну інформацію, переможці тендеру наймали субпідрядників за меншу суму і т.і.

Зокрема, одне з підприємств купило і надало в оренду металодетектори за 1,2 млн грн вже після перемоги в тендері, надавши їх в оренду НСТУ на 2 тижні за 2,7 млн грн.

При цьому в ДАСУ підкреслили, що половину витрачених на організацію конкурсу коштів спрямували закордонним компаніям, перевірка яких є неможливою.

«Половину витрачених коштів (250 млн грн з 522 млн грн) спрямовано закордонним компаніям, які перевірити практично неможливо», – розповіли в ДАСУ.

Матеріали ревізії передані правоохоронцям, які винесуть оцінку діям деяких посадових осіб НСТУ, які відповідали за організацію та проведення пісенного конкурсу.

Нагадаємо, на організацію конкурсу Україна витратила близько 603 мільйонів гривень.

Після того, як учасниці від РФ Юлії Самойловій заборонили в'їзд через незаконне відвідування окупованого Криму, організатори «Євробачення» змінили правила: пропонувати виконавців, яким обмежено в'їзд до країни тепер не можна.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: