Польща підтримала діалог України та Угорщини у мовній суперечці

Читать на русском
Польща виступає проти перегляду Угоди про асоціацію України з Євросоюзом і заохочує Київ і Будапешт вирішити шляхом діалогу суперечку з приводу українського закону «Про освіту».

Польща виступає проти перегляду Угоди про асоціацію України з Євросоюзом і заохочує Київ і Будапешт вирішити шляхом діалогу суперечку з приводу українського закону «Про освіту».

Про це йдеться в заяві МЗС Польщі у відповідь на запит «Укрінформу», пише «Слово і Діло».

«Польща не бачить можливості перегляду Угоди про асоціацію чи Угоди про поглиблену зону вільної торгівлі з Україною. Польська сторона заохочує партнерів з Угорщини і України до вирішення спірного питання щодо закону про освіту шляхом діалогу на основі поваги прав нацменшин і з урахуванням міжнародних і двосторонніх угод», - йдеться в заяві.

У МЗС зазначають, що специфіка навчання польській мові в Україні дещо інша, ніж угорській.

«Одночасно інформуємо, що польські міністерства закордонних справ і освіти уважно стежать за питаннями впливу відповідного закону на польську освіту і знаходяться в постійному контакті з українськими партнерами», - сказано в заяві.

Мовний конфлікт України з Угорщиною: хто виграє, а хто програєУгорщина погрожує санкціями через український освітній закон. Члени ПАРЄ, серед яких лідирують представники Румунії, також критикують норми закону. На чиєму ж боці правда, розповіли експерти.

Так, 26 жовтня планується зустріч міністра освіти України Лілії Гриневич з представниками польської меншини в Україні.

Також зазначається, що Польща надає великого значення вивченню польської мови не лише в Україні, але й у будь-якій країні, де живуть поляки.

Зазначимо, що верхівкова на цей час у Євросоюзі Естонія також не підтримує прагнення Угорщини переглянути Угоду про асоціацію України і ЄС.

Нагадаємо, глави міністерств освіти України і Польщі зустрінуться для обговорення скандального мовного закону.

Раніше Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила рішення згідно із законом про освіту на мовах нацменшин в Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: