Медична реформа: ключове значення для українців і мотиви спротиву влади

Читать на русском
Дмитро Шерембейголова правління БФ "Пацієнти України"

На сьогодні пріоритетним є не стільки призначення Супрун, скільки голосування за реформу.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів голова Координаційної ради Всеукраїнської мережі ЛЖВ Дмитро Шерембей, оцінюючи спроби запустити медреформу та розгляд законопроектів у другому читанні.

«Із Супрун або без – головне, щоб система почала змінюватися. З однієї причини – 18 мільйонів українців ходять до лікарні щорічно, а 93% з них – платять у цих лікарнях. Це знущання і над пацієнтами, і над лікарями. На жаль, ця система не дає результату, в той час як 1,5 тисячі людей помирають в Україні щодня через відсутність ліків, медичної допомоги, кваліфікованої системи. В цьому минулому ми можемо залишитися назавжди», – зазначив Шерембей.

Правозахисник наголосив, що голосування за реформу – це саме той крок, який є важливим для майбутнього.

«По суті, більшість голосів у ВР є. Ми вперше можемо отримати масштабну реформу в Україні, результати якої будуть помітними не через 10 років, а вже цьогоріч», – додав він.

Реформа дозволить укласти контракти з тими лікарями, яких ми самі оберемо, а держава оплатить послуги, які вони нададуть. Це можливість більше не ходити з цукерками до лікаря.

«Система відкриває всі карти та всі дані: люди будуть розуміти, що в лікарні є, в якому обсязі, що залишилося та скільки ще прийде», – продовжив Шерембей.

На його переконання, єдиний мотив супротиву – це корупційна складова.

«Офіційно оприлюднили свою негативну позицію щодо медичноїреформіи Азаров, Медведчук, Богомолець, Бахтеєва. Богомолець щодня змінює свою позицію, інші – залізобетонно стоять на своєму. В середньому до 100 мільярдів гривень лише в державній системі охорони здоров'я обороторесурсу. Лише в державі, без урахування всього фармобороту. Ця годівниця завжди належала Партії регіонів і, звісно, її ніхто не хоче втрачати», – пояснив правозахисник.

Перші кроки медичної реформи: як оцінюють роботу МОЗ українці?Майже половина українців вважають, що якість медичних послуг у державних закладах охорони здоров’я за останній рік погіршилась, іще третина – що вона залишилась незмінною.

За його словами, саме з цієї причини буде протистояння.

«Вибір, який найближчими днями робитимуть депутати, – це вибір не для тих, хто в апараті, АП, а вибір перш за все для тих 18 мільйонів, які ходять до лікарень та приїжджають у порожніх швидких», – резюмував Дмитро Шерембей.

Відзначимо, що прем'єр-міністр Володимир Гройсман пообіцяв у 2017 році змінити систему охорони здоров'я.

Чи підтримують українці ініціативи уряду, «Слово і Діло» з'ясовувало в матеріалі «Перші кроки медичної реформи. Як оцінюють роботу МОЗ звичайні українці?».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: