Компенсація в обмін на Крим: що приховує Захід за ідеєю продати півострів

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Висловлення президента Чехії про те, що Україні варто віддати Крим в обмін на фінансову компенсацію, викликало безліч негативних коментарів як європейських, так і українських політиків. Але потрібно розуміти, що це сигнал про те, що європейські політики не дуже хочуть займатися поверненням Криму.

Таку думку в ексклюзивному матеріалі «Продайте Крим. Чи готові європейські політики визнати анексію півострова» для «Слова і Діла» висловив журналіст, військовий експерт Денис Попович.

«Слова Земана щодо Криму стали предметом безлічі коментарів. Важливою тут є чітка позиція України. Президент заявив, що відкидає думку про те, що анексія півострова є «завершеною справою», а голова українського МЗС закликав «залишити Земана, тому що його вже не виправити», – нагадав Попович про реакцію України на скандальне висловлювання президента Чехії Мілоша Земана.

У Міністерстві закордонних справ Чехії при цьому повідомили, що санкції проти РФ будуть продовжені до повного виконання Мінських угод, зазначив журналіст.

«Заяви європейських політиків про те, що необхідно помиритися з РФ і зняти санкції за агресію проти України, звучать не вперше. Однак обставини, за яких була зроблена чергова заява такого роду, змушують замислитися про те, чи готове взагалі світове співтовариство порушувати питання Криму», – додав він.

Експерт підкреслив, що умови введення миротворчого контингенту на територію України хоч і обговорюються, але йдеться лише про Донбас.

РФ уже сама не знає, що робити з Донбасом та анексованим КримомВійськовий експерт оцінив заяву Георгія Туки про те, що Одеська область може відділитися від України, якщо влада «махне рукою» на ситуацію з Донбасом.

«Проблема Криму залишена «за дужками», – акцентував він.

«У законопроекті про окуповані території також немає ані слова про півострів. При цьому в тій же АП говорять про узгодження тексту з міжнародними партнерами – США та країнами «нормандської четвірки», до якої належить і РФ», – уточнив журналіст.

Експерт припустив, що тема Криму навмисно не порушувалася.

На його думку, наміри парламентської опозиції у ВР включити Крим до документа до другого читання навряд чи змусять міжнародних партнерів переглянути свою позицію.

«Річ у тім, що для Заходу Крим, скоріш за все, поки залишається «за дужками». Основні санкції проти РФ були запроваджені за вторгнення на Донбас, і Захід готовий підтримувати Україну саме в цій проблемі. При цьому заклики дотримуватися Мінських угод є радше сигналом про те, що їм не потрібна гаряча фаза конфлікту на сході України, аніж бажання повернути нам території. Саме висловлювання Земана щодо Криму демонструє бажання Заходу закрити «українське питання», – резюмував Денис Попович.

Докладніше читайте в матеріалі «Продайте Крим. Чи готові європейські політики визнати анексію півострова».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: